23948sdkhjf

Minskad efterfrågan på hemstäd – tapp på 2,5 procent

2023 blev året då rut-tjänsterna minskade för första gången sedan avdraget infördes i juli 2007, visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Under fjolåret betalades drygt 5 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning. Det är en minskning på omkring 2,5 procent jämfört med förra året, enligt Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Städtjänsterna stod dock alltjämt för 68 procent av uttaget av rut följt av trädgårdsskötsel på 16 procent och därefter flytthjälp på 10 procent. Städtjänster i hemmet levererades av 16 000 utförare i fjol.

– Tyvärr ser vi en minskad efterfrågan på hushållsnära tjänster i takt med att hushållskassan krymper. Det är inte konstigt eftersom utvecklingen för hemservicebranschen speglar samhället i övrigt. För branschens del innebär det dock ett trendbrott från de senaste årens rekordnivåer, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen i en kommentar.

Totalt använde sig nästan 1,3 miljoner svenskar, 8 procent färre köpare än 2022, av hushållsnära tjänster till ett värde av cirka 7,4 miljarder kronor under 2023. Det är en minskning med 3 procent jämfört med 2022. Om hänsyn tas till till att konsumentpriserna ökade med 5 procent under 2023 blev nedgången ännu större. Nära 30 000 utförare levererade hushållsnära tjänster. 

Mest minskade efterfrågan på hushållsnära tjänster i Östergötland  medan eftrfrågan ökade med 3 procent i Västmanlands län.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094