23948sdkhjf

RUT-avdraget föreslås höjas

Regeringen föreslår höjningar av både RUT- och ROT-avdraget nästa år. Taken höjs från den 1 juli nästa år, men ska gälla för helåret.

Regeringen kommer i sin höstbudget föreslå att ROT-avdraget görs mer generöst. De föreslår också en planeringsstimulans för omvandling av lokaler till bostäder där kommunerna får en bonus och kommunerna ska dessutom få en bonus för att planera så att fler småhus kan byggas.

Det sade finansminister Elisabeth Svantesson och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson på en pressträff på måndagen tillsammans med.

Elisabeth Svantesson sade att bygg- och bostadssektorn just nu är hårt pressad, vilket främst beror på hög inflation, stigande räntor och därmed minskad efterfrågan.

”Bostadsbyggandet minskar dramatiskt”, sade hon och tillade att de minskade bostadsinvesteringarna tynger svensk tillväxt.

Under 2024 görs ROT-avdraget mer generöst, genom att taket höjs med 25 000 kronor till 75 000 kronor. Det höjda taket gäller även för RUT-avdraget.

Taken höjs från den 1 juli nästa år, men ska gälla för helåret. Totalt beräknas detta kosta knappt 1 miljard kronor.

När det gäller planeringsstimulanserna till kommunerna krävs det, enlig Andreas Carlson, en bonus för att få kommunerna att planera för fler småhus, något som människor efterfrågan.

Han tror att regeringens förslag för bostadssektorn kommer att stötta bland annat hushållen, sysselsättningen i bostadssektorn och den bransch som bygger småhus.

För de två bonusarna avsätter regeringen 60 miljoner kronor 2024 och 75 miljoner kronor de två kommande åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094