23948sdkhjf

Boende har tagit över lokalvård i bostadsområde i Tyresö

Inspirerat av liknande projekt i bland annat Botkyrka.

En grupp av boende i området Granängsringen i Tyresö i Stockholm har fått arbete via Tyresö Bostäder och Tyresö kommun och sköter sedan i november i fjol lokalvård i trappuppgångar och andra allmänna utrymmen.

– Vi är mycket glada att sjösätta detta initiativ, som inte bara ökar trivseln i området utan innebär även ökad närvaro av vuxna. Vi har sett goda exempel på liknande projekt, till exempel i Botkyrka kommun. Deras projekt Qvinna i Botkyrka har gett inspiration till projektet och få kvinnorna att komma ut i arbetslivet och därmed möjlighet till egen försörjning, säger Tyresö Bostäders styrelseordförande Marie Åkesdotter i en kommentar.

Tyresö kommun har arbetsgivaransvaret och anställer medarbetare och i gruppen finns nyanlända kvinnor som ibland  saknar utbildning och kunskaper i svenska språket och därför ofta blir utestängda från arbetsmarknaden. Kommunen ordnar introduktion och handledning i yrket, stöd i svenska språket, kunskaper i jämställdhet, friskvård, hantering av hot och våld samt hjärt- och lungräddning.

Tyresö Bostäder står för arbetsuppgifter och kontor, arbetskläder, städmaterial och utbildning.

– Vi hoppas att kvinnornas ökade närvaro och synlighet kan skapa trygghet och trivsel för alla som vistas i området. Genom projektet underlättar vi även för kvinnorna att bygga nätverk, något som är en viktig faktor i arbetslivet, säger Anna-Lena Engstedt, chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Tyresö kommun.

Projektet startade i november 2021 och är en del av initiativet ”Ett Tryggare Granängsringen”och initialt ska projektet pågå under ett år men aktörerna hoppas att det ska kunna förlängas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
CWS Sweden ökar närvaron i Norrland genom förvärv av Kem-Man
Ny vd för Städarna i Jönköping
Riksbyggen utvidgar marknadsområden
Lifeclean avser göra riktad emission
Han blir ny vd för Hako
Essity kvartalsrapport: "Nettoomsättningen ökade kraftigt"
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.423