23948sdkhjf

Krönika Pernilla Enebrink: Varför värderas städning så lågt?

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert hos Almega Städföretagen, delar med sig av tankar om städbranschens roll i ett hållbart samhälle.

Pernilla Enebrink
Gör: Näringspolitisk expert på Almega Städföretagen.
Inriktning: Frågor som osund konkurrens, integration, kompetensförsörjning samt hållbarhet.
Bakgrund: Kandidatexamen i statsvetenskap och nationalekonomi, journalistutbildning på Poppius. Har jobbat som pr-konsult, projektledare och analytiker.

Generellt värderas städning och städyrket lågt bland allmänheten. Hur kommer sig det egentligen? Städning är trots allt något av det viktigaste som finns och det är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Föreställ dig ett sjukhus eller en skola som inte städas. Eller att fabriken som gör din medicin, bussen du tar till jobbet eller matbutiken där du handlar din mat inte städas.

Läs också: Torkel Kristoffers om kollektivavtal

För en tid sedan lyssnade jag till en etnolog som menade att anledningen till att städningen och städyrkets värderas lågt hänger ihop med att städning inte skapar något nytt utan underhåller det som redan existerar. I vårt samhälle värderar vi innovationer och att skapa nya ting högre än att ta hand om det vi faktiskt redan har.

Inget ont sagt om innovationer, vi skulle nog behöva mer av det inom städbranschen, men är det verkligen fler saker den här jorden behöver? Vi står inför en klimatkris, eller rättare sagt vi är mitt i den och har vi tur och jobbar hårt tillsammans kan vi förhoppningsvis mildra effekterna av den. I det ljuset borde vi verkligen uppvärdera konsten att underhålla och rengöra det vi har så att det håller längre. Det är mer hållbart att vårda de saker och miljöer vi redan så de håller längre, än att skapa nya.

Läs också: Pernilla Enebrink om Samhall

Välutbildad städpersonal är en viktig faktor i arbetet mot ett mer hållbart samhälle. Det finns all anledning att känna stolthet för det arbete som utförs av städaren. Låt oss alla bli bättre på att påminna oss själva och andra om det!

Pernilla Enebrink

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094