23948sdkhjf

Krönika: Torkel Kristoffers om kollektivavtal

Som stolt ägare och vd till ett av Sveriges tillväxtföretag vill jag gärna dela med mig av framgångsfaktorn så att fler kan följa. Det vore bra för Sverige, branschen och inte minst för de anställda i bolagen.

Av över 12 000 utförare som begärt rutavdrag från Skatteverket är endast runt 350 anslutna till Kommunals Hemserviceavtal. Lönekostnaderna för dessa bolag är avsevärt högre än branschsnittet. Samtidigt är samtliga av de största bolagen i branschen anslutna till kollektivavtalet. För högre kostnader för anställda i form av löner, försäkringar och pension innebär faktiskt en bättre affär.

I en bransch där huvudsakligen utrikesfödda arbetar, är det viktigt med en tydlig regelbok där medarbetaren enkelt kan läsa om våra lokala svenska rättigheter och plikter. Vi behöver inte värdera om en regel är frikostig eller inte – det bestäms med facket. Därför får vi mer tid att bygga bolaget, dess medarbetare och processer.

Kunderna älskar ofta “sin” städare, och vill hen väl. Det är en viktig person för att lösa ”vardagspusslet”. Kollektivavtalet är det enda sättet för kunden att veta att städfirman de anlitar betalar avtalsenlig lön, har pension och ersättningar enligt avtal. Det är en hygienfaktor skulle jag säga. Vi ser hur de värderingsbaserade köpen ökar. Kunderna vill försäkra sig om att tröjan de köper inte har sytts av barnarbetare eller bidragit till klimatkrisen. På samma sätt vill en ökande andel av kunderna som köper hemservice försäkra sig om att de gör ett schysst köp.

De kunder som väljer städbolag med kollektivavtal bryr sig om städaren. Dessa kunder brukar också vara trevliga att arbeta med. Och mår man bra på jobbet, så stannar man längre och blir mer professionell på det man gör. Det gör att bolaget mår bra och fortsätter växa.

Almega Hemserviceföretagen och Kommunal har en gemensam agenda: Att få fler hemstädningsföretag att ansluta sig till kollektivavtalet. Du får gärna dela denna artikel så att fler städföretag kan bli mer framgångsrika, med kollektivavtal. Och är du kund, välj ett hemserviceföretag med kollektivavtal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082