23948sdkhjf

"Ingen kunde förutse att corona skulle drabba världen så hårt"

Dalia Ramzi, vd för Allianceplus, som förra veckan gick in i rekonstruktion på grund av coronakrisen svarar här på några frågor om läget för bolaget.

Har ni utnyttjat korttidspermitteringar?

– Vi har utnyttjat alla de stödåtgärder som finns. Vi har genomfört permitteringar och varsel men tyvärr räcker inte de åtgärderna fullt ut med tanke på den osäkerhet som finns om när en eventuell vändning kommer.

Har ni ansökt om kredit för bristande likviditet? Om inte, varför?

– Vi har inte ansökt om anstånd då vår bedömning är att ett anstånd inte skulle hjälpa oss.

Vad skulle ni behöva för statligt stöd för att hjälpa er under krisen?

– Jag vill inte recensera regeringen, jag kan bara konstatera att trots att vi sökt det stöd som finns att ta del av så räcker inte det för att rädda jobben inom vårt hotellsegment. Ett större krafttag från regeringens sida är nödvändigt.

– För hela hotellbranschen är det också viktigt att, när en vändning kommer, kunna återanställa personal igen och där skulle vi önska en större flexibilitet kring regelverket för så kallade sponsrade medarbetare. Nu riskerar personer som blir uppsagda, och som tidigare har kommit till Sverige efter att ha tvingats fly från sina hemländer, att också förlora sina arbetstillstånd. De som sägs upp nu har enligt svensk lagstiftning tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare, annars riskerar de att utvisas till sina tidigare hemländer.

– Vår ambition är att kunna återanställa i alla fall en del av våra sponsrade medarbetare, många har arbetat hos oss under en lång period, men utmaningen är att ingen vet hur länge Coronakrisen pågår. När vändningen kommer måste möjligheten att återanställa finnas och regelverket behöver anpassas till den exceptionella situation vi har idag. Vi har flera fantastiska medarbetare som riskerar att behöva lämna Sverige pga den rådande situationen.

Allianceplus i rekonstruktion – igen

Hur känns det att behöva göra det här igen – det var ju inte så länge sedan sist?

– Det här är naturligtvis en väldigt tuff situation för alla som berörs, vi har fantastiska medarbetare som gör ett otroligt viktigt jobb särskilt i dessa tider. Vi är väldigt ledsna över att behöva säga upp vår personal men hoppas kunna återanställa i alla fall en del när marknaden vänder igen. Vi inledde 2020 väldigt bra fram till dess att krisen slog till, ingen kunde förutse att Corona skulle drabba världen så hårt.

Enligt Dalia Ramzi är ambitionen att rekonstruktionen ska blir klar under september.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156