23948sdkhjf

Råd för introduktion av nya medarbetare

Olofströms kommun är en av de första kommunerna som fått ta del av Städbranschens nya material Råd och anvisningar för introduktion av nya medarbetare.

Materialet har tagits fram av en projektgrupp inom Städbranschen Sverige. Det riktar sig mot chef/arbetsledare som introducerar nyanställda i städorganisationen. Introduktion är en viktig arbetsmiljöfråga, till och med en laglig rätt.

Lokalvårdschefen Sofia Vestermark berättar för SBS Carina Boman Helgesson att Olofströms kommun är en ”vanlig kommun” med allt vad det innebär med förskolor, grundskolor, högstadieskolor, gymnasieskolor, Komvux, äldreboenden, hemtjänst, bibliotek, idrottshallar, kultur och fritid, service gäller även någon extern kund.

Lokalvårdsavdelningen ligger under kommunledningsförvaltningen. I kommunen bor cirka 13-14 000 invånare och ca 56 000 kvadratmeter städas varje dag.

– Vi är 30 personer i lokalvårdsavdelningen, även några timanställda. Ganska många har fasta ställen, inte så många som snurrar runt. Vi har ett mål, att fler kan många ställen. Nu känns det sårbart, om till exempel bara en kan en hel skola eller särskilt boende.

Vad använder ni för städmetoder för att vara effektiva?

– Vi städar mycket med mikrodukar tillsammans med Z-vatten som är helt outstanding, säger Sofia. Lokalvårdarna tycker att Z-vatten är jättebra. Det blir också enkelt för nya vikarier, som bara behöver kunna Z-vatten och sanitetsrent. Vi ska ha en giftfri kommun.

Vi har en central tvättstuga där vi tvättar allt, med Z-vatten som tvättmedel, med pH 13.1. Det preparerar vi även fuktmoppar med.

Hur introducerar ni nyanställda medarbetare?

– Jag har inte anställt så många nya medarbetare, eftersom jag är ganska ny som chef i Olofströms kommun. De flesta som anställs är timanställda, och de får de övergripande reglerna skriftligt. Den person som den timanställda ska arbeta med visar hur arbetet går till, man lär sig efter hand, det är nog den vanligaste introduktionen på de flesta ställen.

Ni har som första städverksamhet i Sverige tagit del av vårt nya material ”Råd och anvisningar”. Vad tycker du om materialet?

– Det ser väldigt bra ut, eftersom det inte finns något liknande på marknaden, bra att det är muntligt upplagt. Frågan är om det skulle kunna utvecklas på flera språk, vi har en personalstyrka där 75 % inte är svenskfödda. Risken för missuppfattningar finns alltid, då det finns språksvaga, det är lätt att de missar något som är viktigt. Där måste vi som chefer och arbetsledare kunna känna av och framförallt ha tålamod.

Bilderna i del 2 när det gäller ergonomi är jättebra och pedagogiska.

Råd och anvisningar – del 1 och 2 Städbranschen Sveriges guide är uppdelad i tre steg, varav del 1 och del 2 finns färdiga att använda. Del tre kommer senare under 2020. Materialet kan beställas på www.stadbranschensverige.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314