23948sdkhjf

Städ- och serviceföretag varslar

Ett av fyra företag ser korttidspermitteringar som ett alternativ. Få företag söker krediter trots behov av likviditet. Det visar en enkät hos Almega Serviceföretagens medlemsföretag.

– Det är redan ett akut läge i städ- och servicebranschen. Företagens kostnader är i huvudsak löner. Minskar efterfrågan måste företagen göra sig av med personal eller gå i konkurs, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen i ett pressmeddelande.

Avtal har slutits mellan Almega Serviceföretagen och Fastighetsanställdas Förbund samt Kommunal om korttidspermittering. Trots det svarar mindre än en fjärdedel av företagen (23 procent) att de kommer använda sig av lösningen.

– Korttidspermitteringar räcker inte till, nu krävs det kraftfulla åtgärder. Som exempelvis stöd direkt till företagen utan ränta och slopade arbetsgivaravgifter. Och det offentliga måste naturligtvis hedra sina avtal med privata aktörer, säger Pernilla Enebrink.

I enkäten är det mer än sju av tio företag (72,6 procent) inom städ- och servicebranschen som bedömer att bristen på likviditet har ökat i företaget som följd av coronakrisen. Hittills har dock knappt tio procent ansökt om utökade krediter från sin bank.

– Att fler inte har ansökt om lån kan bero på att de inte vill sätta sig i skuld, att lånen har dåliga villkor och det tar för lång tid att få lånen beviljade, säger Pernilla Enebrink.

Av de 34 företag som svarat att de ansökt om utökade krediter har bara tre fått ansökan beviljad. Sju företag har fått avslag och 24 väntar ännu på beslut.

Enkäten besvarades av 248 av Almega Serviceföretagen medlemsföretag mellan den 18 och den 20 mars 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109