23948sdkhjf

Stort intresse för ozonvatten efter corona-utbrott

"I pandemins fotspår kommer krav på noggrannare städning och risken är att det innebär mer starka kemikalier. Det vill vi motverka", säger Anton Johansson, OrboTech.

I Sverige har vi kommit långt när det gäller att dra ned på starka kemikalier i professionell städning och sanering. Men när coronaviruset sätter fokus på vikten av hygieniskt rent söker allt fler efter något mer.

– Huvudsjukhuset i kinesiska Wuhan där covid-19 först bröt ut har beställt 20 ozon-anläggningar, säger Anton Johansson, försäljningsansvarig hos leverantören av städutrustning, OrboTech.

– Normalt installerar vi ca 20 ozon-anläggningar per månad och hade vi haft i lager skulle vi kunnat installera 20–30 per vecka nu.

Företaget gör nu allt man kan för att installera fler anläggningar hos kunder i takt med att tillverkaren Tersano i Kanada kan leverera.

Ozongeneratorn består av en enhet med ett förfilter som ser till att ingående vatten har en viss renhet, sedan laddas vattnet med små mängder stabiliserat ozon, ca 1,5 ppm (miljondelar). För att räknas som bakteriedödande krävs att vattnet innehåller 0,3 ppm ozon.

– Det ozonerade vattnet håller desinfekterande effekt i 24 timmar och filtret håller för 3 000 liter innan det måste bytas.

Även om det finns möjlighet att köpa ozon-anläggningen väljer flertalet att hyra.

– Vi ville Svanenmärka Tersano men det gick inte för att Svanen menar att det i princip bara är vatten förutom små mängder ozon.

Märker ni inte att städbranschen delvis har det ganska tufft nu?

– Än så länge ser vi på vissa håll snarare en ökad efterfrågan på städtjänster och kunder som efterfrågar högre städfrekvens och extra insatser.

– Men vi ser en allmän negativ trend i branschen – att entreprenörer indexerar ned kostnaden i kontraktet över tid. Jag hoppas, som aktör i branschen, att folk får upp ögonen för vikten av hygieniskt rent och inte bara går på lägsta pris vid anbud. Jag tror att det kan komma något positivt ur pandemin och att statusen för branschen höjs.

Tillverkaren Tersano har beställt ett specifikt test av effektiviteten mot det nya coronaviruset och Anton Johansson hoppas att resultatet ska komma i slutet av veckan. Sedan tidigare är ozonvattnet testat och visat effektivt mot liknande bakterier och virus.

Fakta:

Ozon, en gas som består av tre syreatomer, är kemiskt sett mycket aggressivt och har stor teknisk användning för t ex vattenrening, desinfektion av tvätt på sjukhus, läkemedelsberedning, blekning av pappersmassa, för att döda virus, bakterier, mögel och för odöreliminering.

Ozon bildar inga organiska klorföreningar och finns inte kvar i vattnet efter reningsprocessen.

Det s k ozonlagret i stratosfären skyddar jorden mot solens ultravioletta strålning.

Höga halter i biosfären är skadligt för levande organismer.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093