23948sdkhjf

Humor på hög nivå om hemstädning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vill du skratta och se humor på hög nivå rekommenderar Carina Boman Helgesson dig att se serien Kvalster som sänds på SvT. Läs hennes krönika i tidningen Rent.

Här ser du kända skådespelare som Ann Petrén, Ing-Marie Karlsson, Lars-Erik Berenett, Meg Westergren och Richard Wolf. Författare och regissör är Lisa Ohlin.

"Kvalster" handlar om hemmafrun Monica (Ann Petrén) och hennes granne Nettan. Monica är den ”duktiga” hemmafrun som tänker på allt och alla, städar och vädrar, tvättar skjortor åt sin vuxna gifta son, lagar mat, ordnar med bjudningar och kalas, plockar skräp och matrester efter barn och man, glad och kärleksfull.

Nettan är hennes totala motsats. Hon jobbar på strippklubb, festar och röker och slarvar med att ta hand om sin 7-åriga dotter.

Monica och Nettan hamnar båda i en ekonomisk kris då Monicas man lämnar henne och Nettan får sparken från strippklubben. Monica med sitt dåliga självförtroende och Nettan med problem med alkoholen. De behöver båda en snabb försörjning och startar en städfirma för hemstädning tillsammans.

I serien får vi följa deras hemstädfirma med allt ifrån att städa upp efter riktiga röjarfester till städning hos fina fruar i lyxvåningar. De fina fruarna kanske inte alltid är så ”fina” då Monica och Nettan måste städa med gamla kalsonger som tillhört fruns make – att använda som golvmoppar.

Ja, det är en hel del suspekta saker som händer i deras städfirma och en ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop. Vi får även följa Monica och Nettan i det privata livet och se hur de trots sina olikheter ändå är beroende av varandra och stöttar varandra i vått och torrt.

Monica lider av kvalsterfobi och är helt uppslukad av var kvalster finns och vad de lever av. Hon informerar Nettan grundligt om vad kvalster är för något och berättar att det finns 1 000 kvalster på varje människa. På människan finns de på fuktiga ställen som armhålor och kan till och med lägga ägg i ögonbrynen.

De trivs särskilt bra i sängen för där är det fuktigt, mörkt och mat finns det i överflöd. De äter allt som de stöter på i sängen t ex avstötta hudflagor. Monica är så besatt av kvalster att hon till och med drömmer om kvalster på nätterna, de finns i hela hennes säng.

De är inte helt överens om hur resultatet efter städningen ska vara. Monica är inte helt nöjd med hur Nettan städar och städar allt som oftast om det Nettan gjort.

Det här är absolut en humorserie av högsta rang och med flera av Sveriges bästa skådespelarkomiker. Det är en kul tolkning av hur vardagen kan se ut med allt ifrån ekonomi, vänskap, relationer, till eget företagande.

Sedan kan jag väl tycka att det inte är städning ur den mest professionella synvinkeln så som vi inom branschen vill att det ska vara. Men vad gör väl det – det kan inte bli annat än bra när Ann Petrén spelar huvudrollen – för hon tillhör en av min absoluta favoritskådespelare. Övriga skådespelare gör också helt fantastiska tolkningar av sina roller: Meg Westergren som den ”fina” frun och Lars-Erik Berenett som strippklubbsägare.

Som sagt vill ni skratta lite – se serien Kvalster och varför inte se den tillsammans med personalgruppen vid en personalaktivitet?

Text: Carina Boman Helgesson, städchef, Enheten för lokalvård/Campusavdelningen, Örebro universitet (publicerad i Rent & Facility Nordic nr 5/2019)

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Intervju: Andreas Thorling

Sedan den 1 november är Andreas Thorling vd för FM-leverantören ISS Facility Services AB med cirka 6500 anställda och en omsättning på 4,2 miljarder kronor.

1

Hård kritik mot Samhalls metoder

På ett seminarium som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) diskuterades Samhalls sätt att använda underentreprenörer för att klara sina upphandlingar.

Högsta betyg i Bergsjön

Familjebostäder i Göteborg har lyssnat på hyresgästerna och bl a satsat på noggrannare städning. Det ha gett utslag i bättre betyg.

Upphandlingsindex i Stockkholms kommuner

Enligt en enkät från LO tycker sex av tio kommuner att de saknar resurser för att kontrollera upphandlade företag.

Svårt städa bort silverfiskar

Mälens förskola i Nässjö lyckas inte städa bort silverfiskarna som har blivit för många för att det ska vara acceptabelt.

Kundvagnshandtag lindrigt rena

Nyhetsbrev

ISS anställer Coor-veteran

Arkiv

Nya siffror om 56+ sjukfrånvaro

AFA Försäkring har kommit med en ny statistikrapport som beskriver sjukfrånvaro och arbetsskador i gruppen 56–64 år. Kvinnliga städare och fönsterputsare ligger högt.

Städbranschen byter kön

Städbranschen lockar ett ökande antal män enligt en studie från Oslo Institutt for samfunnsforskning.

Glöm inte Städarnas dag

Städarnas dag infaller den första måndagen i december och syftar till att uppmärksamma lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället.

Tamm Maskinpartner förstärker

Tamm Maskinpartner förstärker genom att rekrytera ny vd och ny försäljningschef.

Rena händer i fokus

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity och Fotografiska arrangerar en gemensam utställning som ska lyfta hur hygien och hälsa påverkar vårt välbefinnande.

Humor på hög nivå om hemstädning

Rekordökning av hushållsnära tjänster

Nya siffror från Offerta visar att efterfrågan på hushållsnära tjänster har ökat efter rut-dubbleringen tidigare i år.

Mindre kladd och mindre städning

Forskare har tagit fram en snabbeläggning som teoretiskt skulle kunna halvera vattenförbrukningen i världens toaletter.

Nyanlända i Göteborg jobbar i städsektorn

Berendsen sätter tuffa hållbarhetsmål

Textilserviceföretaget Berendsen presenterar nu sin nya hållbarhetsstrategi. Målet är att om tio år ska alla deras textilier återvinnas eller återanvändas.

Städarnas dag närmar sig

På initiativ av Städbranschen Sverige är den första måndagen i december numera städarnas dag. I år infaller dagen den 2 december.

Sex städbolag Gaseller i Väst

Den 11 november samlades 680 personer på Gothia Towers i Göteborg. Dagens Industris 20-års jubilerande gasellturné hade anlänt till Västsverige för att hylla årets mest snabbväxande företag.

Kartläggning av franska lokalvårdare

"Vårt största problem är att priserna blir för låga"

Tidningen Rent har pratat med Maria Thörn, chef för ett av Inspiras tre affärsområden, region Västmanland. Hon har drygt 30 års erfarenhet av upphandlingar inom området lokalvårdstjänster.

”Staten måste bli bättre på hållbar upphandling”

Fördubblat antal städföretag

Den europeiska städbranschens tillväxt och omstöpning de senaste decennierna framgår av EFCIs trendrapport som bl a baseras på Eurostats senaste data.

ISS tecknar avtal med Västtrafik

ISS har fått förnyat förtroende och skrivit avtal med Västtrafik om ytterligare fyra års samarbete.

Coor slutför köp

Ny vd för Unger

Handhygien viktigast enligt ny studie

Ny finanschef för Coors svenska verksamhet

Se alla Företagens egna nyheter

Städarnas dag och ny film från Städakademin

Lätthanterlig. Ergonomisk. Prisvärd

Säkra dina entréer och golvytor med i-matt

i-mopfamiljen växer, säg hej till i-mop Lite!

Utvärdering mot kvalitet - Borago projektleder och upphandlar

Borago deltar i Nordisk/Baltiskt INSTA 800 projekt

Våra certifierade utbildningar har precis blivit ännu fler!

Borago har uppdrag för Svenska kraftnät

Nätverksträff för Städakademin - värdefullt ur flera perspektiv

Städhandboken – så städar du skola och förskola.

Västra Götalandsregionen - nu är lyckan gjord!

Pengar kvar i potten? Kickstarta hösten med kompetensutveckling!

Attrahera både kunder och personal

Kickstarta hösten - boka utbildningarna redan nu!

Arbetsglädje och livskvalité - ja, tack!

Boragos sommarerbjudande 25 % på Städakademin!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hinner du med att utbilda din nyanställda personal så att jobbet blir professionellt utfört?

Tennant lanserar nya torr och våtdammsugare

Enköpings kommun investerar i fler OS3 system som tillverkar rengöringslösn...

Batteridriven utomhussopmaskin

Vlx 416S

Lyckad nätverksträff

Frisk miljö för gäster och personal

Sänd till en kollega

0.102