23948sdkhjf

Så sprids vinterkräksjuka

I en ny doktorsavhandling från Lunds universitet har risken för smitta på sjukhus kartlagts. Bättre städning borde kunna minska spridning.

Alla vill undvika vinterkräksjukan. Utbrott på sjukhusens vårdavdelningar innebär att redan sköra människor drabbas, planerade operationer och behandlingar kan behöva skjutas upp.

Dessutom orsakar viruset sjukfrånvaro bland läkare och sjuksköterskor. Vintern 2010-2011 drabbades 30 procent av alla avdelningar och 43 procent av medicinavdelningarna i Skåne av minst ett utbrott av vinterkräksjukan.

– Vi har sett i våra studier att i genomsnitt 6 patienter och 4 i personalen drabbades vid varje utbrott, men det förekom även att så många som 90 personer smittades i ett enda utbrott, kommenterar Carl-Johan Fraenkel, som nu lägger fram sin avhandling vid Lunds universitet.

För att något ska räknas som ett utbrott krävs att två patienter drabbas av magsjukan från en gemensam smittkälla. En anledning till att norovirus är så pass smittsamt är för att det krävs väldigt få partiklar för att orsaka sjukdom – och i ett gram avföring kan det finnas så många som 10 miljarder viruspartiklar.

Carl-Johan Fraenkel har bl a kartlagt faktorer som kan påverka om ett utbrott startar genom att jämföra patienter som hade gett upphov till utbrott med patienter där det inte blev utbrott, trots insjuknande.

– Vi såg att om patienten delar rum med andra, är äldre än 80 år, har annan sjuklighet, insjuknar på avdelningen eller kräks, så ökar risken för utbrott. Om viruset är av en viss stam (GII.4), kräks man oftare vilket också sprider smittan mer effektivt.

Behöver man oroa sig för att smittas om man läggs in i ett rum där någon med vinterkräksjukan tidigare legat?

– Vi gick igenom data från alla som legat inlagda på infektionsavdelningarna i Skåne under fem års tid, totalt 30 000 patienter varav 50 smittades på avdelningarna, och kunde på så vis räkna ut risken att få vinterkräksjukan – 0,2 procent.

– Läggs man in på ett rum där det tidigare legat någon med vinterkräksjuka ökar risken något, till 0,7 procent. Det verkar alltså vara en liten extra risk att smittas, beroende på vilket rum man hamnar på och detta borde man kunna påverka med bättre städning, säger Carl-Johan Fraenkel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078