23948sdkhjf

Globalt nätverk för renare sjukhus

Clean Hospitals är ett nytt nätverk för ett internationellt samarbete med målet att förbättra hygienen i sjukhusmiljön och därmed patientsäkerheten.

European Cleaning Journal har pratat med professor Didier Pittet, som leder initiativet. Han är läkare, sjukhusepidemiolog och chef för programmet för infektionskontroll vid WHO vid universitetet i Geneve, Schweiz.

Tidigare ledde han WHOs kampanj för rena händer som räddar liv och WHOs globala handhygiendag den 5 maj.

Nu leder han alltså ett nytt initiativ som fått namnet Clean Hospitals. Det är ett nätverk av relevanta aktörer som har bildat ett samarbete för att förbättra hygienen på sjukhus och därmed patientsäkerheten.

Han lyfter fram flera skäl för satsningen. Bland annat att man använder fel produkter och t ex desinficerar golvytor där inga patienter vistas vilket är onödigt och dessutom dyrt.

Standarder för sjukhusstädning skiljer sig mellan olika länder och det behövs en global vision för rengöring och underhåll, säger han till ECJ.

Ett första forum för sjukhusstädning hölls under Interclean Amsterdam 2018. Därefter har en grupp experter och tillverkare från städsektorn satt ihop en strategi med fem grundstenar: ytor, luft, vatten, avfallshantering och sterilisering, ett väldigt stor område.

– Med tanke på hur mycket vi investerar i sjukhus och i att skydda mot bakterier och virus är miljö och hygien oerhört viktigt. Ingen vill hamna på sjukhus i en miljö där man inte är säker, konstaterar Didier Pittet.

Han säger också att fram till nu har inte många forskare varit involverade i städområdet.

– Satsningen på Clean Hospitals gör att vi kan ändra på det och optimera sjukhusmiljön.

På sjukhus idag ligger fokus på budget, säger han. Vi ser fortfarande fall med sjukdomsutbrott men där ledningen inte vill öka städkostnaden. Utmaningen för modern medicin är att sjukhus inte leds av experter på sjukvård utan av administratörer. Deras prioritet är att sänka kostnaderna.

– Sjukhusledningar tar bara hänsyn till kostnaden för städning trots att kostnaderna för sjukhusinfektioner är långt högre. Men det hamnar på en annan budget och den kopplingen görs inte.

Didier Pittet betonar också vikten av att investera mer i utbildning av städare som måste vara medvetna om vilket ansvar de har för omvårdnaden av patienter. De måste ha rätta kunskaper för olika delar av sjukhuset. Han menar att alla sjukhus står inför samma utmaningar.

Han är kritisk mot vissa bolag som utför sjukhussstädning.

– Ofta saknar de rätt kunskaper och de är inte kvalificerade för sjukhusmiljön. Utbildning är avgörande och det betyder att det måste finnas riktlinjer.

Målet för Clean Hospitals är världsomspännande riktlinjer som ska tas fram genom forskning, utbildning och information för att höja insikten om problemen.

Tillräckligt många företag inom området hygienprodukter är engagerade för att initiativet Clean Hospital ska komma igång (vilka kan man se på projektets webb). De bidrar med finansiering och forskare ställer upp med sin tid.

Den officiella starten för Clean Hospitals sker i september i Geneve vid International Conference on Prevention and Infection Control (ICPIC).

En uppföljning sker med ett Healthcare Cleaning Forum vid Interclean i Amsterdam i maj 2020.

Kontakperson på Clean Hospitals är marianne.kemmer@cleanhospitals.com

Källa: European Cleaning Journal

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078