23948sdkhjf

Låsta förhandlingar om mobil-app

En central MBL-förhandling mellan städföretaget ISS och Fastighets slutade i oenighet.

Städföretaget ISS har tagit fram en app där städarna ska stämpla in och ut på sina städområden. De ska också kunna rapportera tillbud, hålla kontakt med arbetsledare och göra sin tidrapportering. Företaget anser att appen ska användas via de anställdas privata telefoner.

Läs också: Dagsattdigitalisera ute nu

Det här motsatte sig Fastighets företrädare på ISS och därför hölls en central MBL-förhandling på tisdagen som slutade i oenighet.

Arbetsgivarorganisationen Almegas jurist Adam Dobbertin företrädde städföretaget i förhandlingen. Han bekräftar att förhandlingen avslutats i oenighet.

Enligt de fackliga representanterna innehöll arbetsgivarnas förslag att de anställda skulle ersättas med 500 kronor om de behöver köpa en mobil för att använda appen i. Om de anställda i stället ”lånar” en mobil av företaget skulle de kunna förmånsbeskattas.

– Vi anser att telefonerna ska ses som ett arbetsredskap och att det ska gälla samma telefonpolicy som för tjänstemännen, som inte förmånsbeskattas, säger ombudsman Nicklas Nilsson Fastighets region Ost som skötte förhandlingen till Fastighetsfolket.

– Vi uppmanar våra medlemmar att inte acceptera att använda privat mobil. Antingen får företaget tillhandahålla mobiler eller så kan man tidrapportera på papper, säger Christina Petranyi, ordförande för Fastighets centrala klubb på ISS.

Enligt ISS HR-direktör Lo Hjort ”har företaget sökt efter en pragmatisk lösning. Om någon av våra nuvarande medarbetare inte vill eller kan använda det nya systemet kan medarbetaren i fortsättningen registrera sin arbetstid på papper. Det är också möjligt att låna en telefon från oss”, skriver ISS i ett mail till Fastighetsfolket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203