23948sdkhjf

Uppdaterad handbok

En ny version av den fackliga handboken för bättre offentlig upphandling finns nu att ladda ned.

Handboken har tagits fram av OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) i samarbete med TCO. Handboken vänder sig till lokala fackliga företrädare och ombudsmän och behandlar både upphandlingar enligt upphandlingslagarna LOU och LUF och enligt lagen om valfrihetssystem LOV.

Läs också: Enklare ställa sysselsättningskrav i upphandlingar

– Genom offentlig upphandling kan vi förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar i verksamheter som upphandlar varor och tjänster, men också hos leverantörerna till kommun, landsting och stat, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Varje år köper stat, kommuner och landsting varor och tjänster för över 600 miljarder kronor vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela den offentliga sektorns utgifter. Rätt använd är offentlig upphandling ett viktigt strategiskt verktyg som kan ge hög kvalitet, bättre ekonomi och ökad effektivitet i den offentliga sektorn. Och bättre arbetsmiljö.

– Handboken är tänkt att underlätta för förtroendevalda att veta vad man kan göra och hur man ska göra det. Det ska bli enklare.


OFR tog redan 2014 fram en facklig handbok för hur förtroendevalda kan vara delaktiga i offentliga upphandlingar.

Läs också: EU-pengar för bättre upphandlingar i Dalarna


– Handboken är en uppslagsbok med fakta om vad lagen säger och vilka möjligheter man har. Vi har också med ett kapitel för inspiration, där man kan se vad man kan uppnå genom att vara med tidigt och påverka arbetet med upphandlingen, kommenterar OFRs ordförande Lars Fresker.


Boken kan beställas via det egna fackförbundet eller OFR. För icke medlemmar finns den att köpa i bokhandeln.

Den går även att ladda ner här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078