23948sdkhjf

Nio av tio skolor städas för lite

Merparten av Lunds skolor brister i städning. Knappt hälften brister i ventilation. Det visar miljöförvaltningens inspektion av Lunds alla skolor.

En dammig och dåligt ventilerad skolmiljö kan ge koncentrationsproblem, påverka skolresultat negativt och framkalla allergier.

Läs också: Bättre städning i Skövde

Eftersom tidigare undersökningar har visat att städningen av skolor ofta är eftersatt skärpte Folkhälsomyndigheten direktiven 2014.

Nu har tillsynsmyndigheten miljöförvaltningen i Lund inspekterat alla kommunens 73 skolor, grundskolor och gymnasieskolor, med fokus på städning och ventilation. De noterar att drygt 90 procent av skolorna inte följer städråden.

– Vi trodde nog att fler skulle följa råden, det är skolornas skyldighet. Det här är inte bra, det är därför vi sammanställt inspektionerna och nu skickar dem vidare till ansvariga förvaltningar, säger miljöinspektör Sandra Johannesson till Sydsvenskan.

Ofta upphandlas städtjänsten av respektive skola.

– Ett svar vi fått från rektorerna är att mer pengar till städning blir på bekostnad av färre lärare.

De vanligaste städbristerna är på ytor man ofta tar i, som handtag och lysknappar, fria ytor som fönsterkarmar och bord, och stoppade möbler.

Varje skola har fått besked om sina brister och har meddelat att de har åtgärdat städrutinerna.

Brister i ventilationen förekom på 35 skolor.

På 18 av dem var koldioxidhalten så hög att den låg över riktvärdet och måste utredas vidare.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.236