23948sdkhjf

Ny World Cup i fönsterputsning

I vår bjuds bland andra skandinaviska fönsterputsare in till "Window Cleaning World Cup" som hålls i London.

Den snabbaste fönsterputsaren under tävlingens tre dagar får tusen pund, motsvarande drygt 11 000 kronor och utses till vinnare av Window Cleaning World Cup.

Samtidigt utmanar den brittiske Guinness världsrekordhållaren Terry "Turbo" Burrows deltagarna att försöka slå hans rekord som har stått sig sedan 1995, 9,14 sekunder. Han uppdaterade det 2011.

Den brittiska branschorganisationen, FWC (Federation of Window Cleaners, UK), vill se tävlande från hela världen som representanter för sina hemländer, för sig själva och sina företag.

Uppgiften är att putsa tre stycken kontorsfönster, vardera 114.3 cm x 114.3 cm, i en ram med en 300 mm lång och nio liter vatten på kortast tid.

Kvinnliga fönsterputsare uppmanas också att delta och tävla i en separat omgång, om en världsmästartitel och tusen pund.

De kan också försöka slå ett Guinnes-rekord som innehas av engelskan Deborah Morris sedan 2011 och är på 16,28 sekunder.

Andrew Lee, ordförande för FWC hoppas på många deltagare och att möjligheten att slå Guinness världsrekord och vinsten ska locka.

– Jag uppfattar det som en kompletterande tävling till VM i fönsterputsning som alltid går i USA men på närmare håll, säger Ivan Pleinadius, ägare av och driftchef för Putsarkungen i Västerås. Han tog guld i grenen "Speed Contest", som innebär att man ska putsa tre lika stora fönsterrutor så fort som möjligt i VM som hölls i Florida, USA, 2016 och 2017.

Hans sambo Marianne Pettersson, tog silver vid samma VM 2016.

Han tycker absolut att de tio bästa manliga och de tio bästa kvinnliga fönsterputsarna i Sverige ska åka till Storbritannien och tävla i mars.

– Det finns bra killar och tjejer som borde ställa upp. Men att slå Terry Burrows rekord är omöjligt. Det ser man när man tittar på videon.

– De regler som gäller för VM i USA ser ut som desamma som tillämpas av Guinness rekordboks regler, säger han och tillägger att det kvinnliga rekordet nog är möjligt att slå.

– Att de har en separat tävling för kvinnliga putsare är nytt, men om det lockar fler tjejer så, visst. Det blir ju tusen pund till de kan tävla om.

Ivan Pleinadius åker gärna till England i mars, kanske inte som tävlande.

– Vill man veta något om tävlingen och funderar på att delta går det bra att kontakta mig (ivan@putsarkungen.se)

– Det där med att jag slutat tävlat kan ni ta med en nypa salt, om suget kommer vet jag inte vad som kan ske, säger Ivan.

Enligt FWC kommer domarna i samtliga tävlingar i mars från den brittiska branschorganisationen.

Läs mer på www.cleaningshow.co.uk/london/window-cleaning-world-cup

Terry Burrows rekord kan man se här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078