23948sdkhjf

Städjätte under rekonstruktion

I mitten av november stod det klart att Allianceplus är i ekonomisk kris och att man begärt företagsrekonstruktion. Förhandlingarna med facket kommer att fortsätta till efter nyår.

Skälet är att företaget är i akut behov av pengar och inte hade pengar till novemberlönerna.

Rekonstruktionen innebär att verksamheten fortsätter som vanligt, men att alla skulder blir frysta under en period. Inga nya skulder får uppstå och bolaget kan inte sättas i konkurs under den tiden. Lönerna betalas ut via den statliga lönegarantin.

De senaste åren har Allianceplus Sverige halverat sin omsättning, från 800 miljoner kronor till omkring 400 miljoner kronor.

Bland annat uppger företaget att kommer att fokusera på färre men större regioner i landet och erbjuda och utveckla servicetjänster, inom till exempel hotell, bank och försäkring samt industri, för att få ökad lönsamhet och tillväxt. Antalet anställda kommer att ses över under perioden.

– Det här skapar förutsättningar att minska kostnaderna snabbt, vända situationen och agera kraftfullt för att ta den position som vi vill ha 2019 och framåt, kommenterade Dalia Ramzi, vd Allianceplus Sverige i ett pressmeddelande i november.

Allianceplus är ett av Sveriges större företag inom städ- och servicesektorn. Under 2016 omsatte drygt 800 miljoner kronor och hade 1257 anställda, men samma år började företaget göra stora förluster. 2017 låg minussiffrorna på 180 miljoner kronor och antalet anställda hade minskat till 975.

I november lämnade företaget in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Rekonstruktören har tre månader på sig att komma fram till om företaget går att driva vidare och har en hållbar företagsmodell; om inte kan företaget sättas i konkurs.

Förhandlingar mellan fackförbunden och arbetsgivarna har pågått sedan mitten av november men fortfarande är det oklart om det kommer att ske några uppsägningar och vilka det i så fall kommer att gälla. Majoriteten av de anställda tillhör Fastighets. Kommunal har bara 77 medlemmar som främst arbetar inom kommunala verksamheter.

Planen var att förhandlingarna skulle vara klara till Lucia. Så blir det inte. Enligt Lars Fischer, på Kommunal har datumet skjutits fram och man kommer att blir klar först efter nyår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094