23948sdkhjf

Sodexo varslar 330 anställda

Förlorade upphandlingar i Gävle får konsekvenser.

Serviceföretaget Sodexo varslar cirka 330 antällda i Gävle om uppsägning. Företaget räknar med att återanställa personal, men det är oklart hur många som kommer att rymmas inom den nya organisationen, rapporterar Gefle Dagblad.

Rent har tidigare skrivit om upphandlingen i Gävle där kommunen brutit ned upphandlingen av mat- och städtjänster i olika delar för att uppmuntra fler och mindre företag att lägga anbud. För Sodexo, som sedan 2004 haft hela uppdraget, har det fått stora konsekvenser. 

Sodexo ska fortsätta att leverera maten till grundskolor och gymnasieskolor samt hemmaten inom kommunen. Den delen av upphandlingen är värd totalt 60 miljoner kronor. Däremot tar Förenade Service över städningen och Fazer Amica ska leverera maten till kommunens äldreboende, tjänster som totalt är värda cirka 61 miljoner kronor och som Sodexo alltså tappat.

Därför varslar nu Sodexo 330 antällda om uppsägning. Oron är stor bland den berörda personalen, men facket uppmanar alla att försöka ”ha is i magen”.

– Det finns en jätterisk att vi förlorar kompetent personal, säger Malin Westling, distriktschef på Sodexo, till Gefle Dagblad.

Att Gävle kommun denna gång inte ställde samma krav på att personalen ska ha rätt att jobba heltid har kritiserats av fackförbundet Kommunal. 

– Det kan betyda att man får en väldigt låg sysselsättningsgrad eller att man får jobba hos en annan firma, säger Ina Fagerlind, sektionsodförande för Kommunal, till Gefle Dagblad.

Det bekräftas av Malin Westling.

– I dag jobbar vi med kombitjänster. Det innebär att de flesta jobbar både med städ och måltid, men den möjligheten försvinner i framtiden. Med anledning av det håller vi på och planerar hur vi bäst ska kunna göra en ny organisation.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063