23948sdkhjf

Jättarna dominerar upphandling i Gävle

Kommunen har utan framgång försökt få lokala företag att lämna anbud.

Sodexo har vunnit Gävle kommuns upphandlingar av kost- och städtjänster sedan 2004. Det nuvarande avtalet löper ut vid halvårsskiftet nästa år. När kommunen i somras inledde en ny upphandling var målsättningen att, genom att bryta ned den i fem delar, uppmuntra fler och mindre företag att lägga anbud. Det har gått sådär.

– Vi har verkligen försökt att ge både stora och små företag möjlighet att konkurrera, säger Mikael Hallqvist, inköpschef vid Gävle kommun.

Några lokala företag har så här långt inte lyckats hävda sig i konkurrensen. Tvärtom har de internationella måltidsföretagen Sodexo och Fazer Amica vunnit tre av de fem avtalsområden som hittills är klara i den pågående upphandlingen av måltider till Gävle kommuns skolor och äldreboenden. Sodexo får fortsatt förtroende för stora delar av den kommunala maten, medan måltiderna till kommunens äldreboenden under de kommande fyra åren ska lagas i Fazer Amicas centralkök i Upplands Väsby.

– Nu vann två stora företag de första delarna av upphandlingen för att de är bra på det de gör och har en bra prisbild, säger Hallqvist.

Avtalen är värda totalt cirka 120 miljoner kronor per år. Varje år tillagas 3,8 miljoner portioner mat. 

Den del som avser städtjänster för 40 miljoner kronor blev också nyligen klar. Där förlorade Sodexo uppdraget. Förenade service ska sköta städningen av skolor, äldreboenden och socialtjänstlokaler och Samhall ska ansvara för kommunens kontorsytor. Enligt Mikael Hallqvist kommer upphandlingen att innebära sänkta kostnader på cirka 3,5 miljoner kronor per år.

Med samma entreprenör för både städ och måltider har Sodexos medarbetare kunnat arbeta i båda verksamheterna. Att man denna gång inte ställde samma krav på att personalen ska ha rätt att jobba heltid, har kritiserats av bland andra Kommunal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079