23948sdkhjf

Nya tidens dammsugare – energismarta utan att tappa prestanda

Diverseys nya dammsugare uppfyller de skärpta ekodesignkraven med råge.

Det har sedan länge funnits krav på att kemtekniska produkter ska vara miljöanpassade. Nu börjar dock kraven på energibesparande alternativ även på maskinsidan komma ikapp. Nutidens dammsugare är ett exempel på maskiner som nu är mycket mer energieffektiva än tidigare modeller.

Nya direktiv för ekodesign

År 2017 skärptes ekodesignkraven på elektriska nätanslutna dammsugare ytterligare. Enligt de nya direktiven får dammsugarens maxeffekt inte överstiga

900 W. Det är 2,5 gånger mindre effekt än vad många dammsugare hade innan ekodesignkraven infördes. Dessutom får bullernivån nu inte överstiga 80 dB(A).

Beräkningar visar att man med de nya kraven kan spara 20 TWh fram till år 2020.

Ett av de bolag som numera kan erbjuda marknaden resurseffektiva dammsugare är det globala hygienlösningsföretaget Diversey.

  • Vi lanserade vår nya revolutionerande dammsugare Taski Aero för ett år sedan. Men den är så bra och revolutionerande att den förtjänar att uppmärksammas igen, säger Ralf Wittig, produktchef lokalvård på företaget Diversey.

Fyra modeller

Taski Aero finns i fyra olika modeller, Taski Aero 8 och 8 Plus och Taski Aero 15 och 15 Plus. Alla har supereffektiva motorer och de två Plus-maskinerna är utrustade med integrerade tillbehör samt kabelvinda.

  • Tillägget med kabelvinda var väldigt viktigt enligt de kundundersökningar som vi gjort, berättar Ralf Wittig.

Det nya kravet på högst 900 W slår Diversey’s nya dammsugare med råge.

  • Våra Taski Aero-modeller har en effekt på 585 W och är dessutom mycket tystgående, 53 dB(A). På Aero Plus-modellerna finns även en eco-knapp som sänker ljudnivån ytterligare till 50 dB (A) och effekten till 285 W.

Designen avgörande

Enligt Ralf Wittig handlar mycket av produktutvecklingen av moderna dammsugare om anpassning av designen.

  • Det viktigaste är luftflöde och sugeffekt. Antal watt kan vara lite missvisande. Bara för att en dammsugare tidigare kunde ha ett högt wattantal så betydde inte det att den var effektiv att använda, förklarar Wittig och fortsätter:

Ny ryggburen variant

Nu under hösten lanserar Diversey ytterligare en medlem i Taski Aero-familjen.

Det är en ryggburen variant som både finns som elansluten och batteridriven.

  • Vår ryggburna dammsugare är efterlängtad. Fördelen med den är förstås att den går att komma åt med i trånga utrymmen som biosalonger, tåg, bussar, flygplan mm. Och så kan den även fungera som lövblås, avslutar Ralf Wittig.

Fakta/Diversey

  • Ett av världens ledande hygien- och rengöringsföretag. • Har cirka 9 000 anställda och kunder i 169 länder.

Källa: Diversey Sverige AB

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093