23948sdkhjf

Offentliga upphandlingar underblåser osund konkurrens

Fem av tio arbetsgivare i städbranschen anser att många i näringen tvingas tumma på arbetsmiljöreglerna för att vinna uppdrag.

"En städerska i byggsektorn pressas hårt för att hinna köra mellan geografiskt spridda uppdrag där ingen restid är inräknad. I en korsning tappar hon uppmärksamheten och kraschar rakt in i en annan bil."

Med en berättelsen ur verkigheten inledde Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem en debattartikel i Svenska Dagbladet den 13 maj. Fallet med städerskan belyser hur arbetsgivare i städbranchen tummar på arbetsmiljön för de anställda för att kunna åta sig dåligt betalda uppdrag.

För att åtgärda problemen i städbranschen anser sju av tio arbetsgivare att det behövs mer myndighetskontroll.

Arbetsmiljöverket har i en färsk undersökning frågat 680 arbetsgivare i städbranschen hur de upplever förekomsten av arbetslivskriminalitet som underblåser osund konkurrens. 

Som svar på frågan om osund konkurrens är ett problem, skrev en av arbetsgivarna i städbranschen:

"Det förekommer i mycket stor utsträckning i den här branschen. Staten och kommuner lämnar kryphål i offentliga upphandlingar så att de kan ta emot skambud där det är uppenbart att allt inte står rätt till. Det finns inga konsekvenser för beställaren om de tar emot bud som uppenbart är ohållbara."

Arbetsmiljöverkets generaldirektör poängterar att ingen längre kan blunda för konsekvenserna av utvecklingen och att de svar som arbetsgivarna gett måste tolkas som ett rop på hjälp riktat till Myndighetssverige.

Enligt Erna Zelmin-Ekenhem måste fler vara observanta och agera. Upphandlande parter, kommuner, landsting och statliga myndigheter, måste utarbeta skarpa rutiner för att redan i upphandlingsskedet garantera god arbetsmiljö och att arbetsmarknadens regler följs i alla entreprenörsleden.

Men hon understryker också att privatpersoner måste ställa sig frågan var gränsen går och vad följderna blir om vi alltid väljer det billigaste när vi köper tjänster. Exempelvis för hemstädning.

Arbetsmiljöverket leder nu det samordnade myndighetsarbetet med ökade kontroller av arbetsplatser, som Rent tidigare skrivit om.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093