23948sdkhjf

Så ska fler kvinnor bli fastighetsskötare

Snart kommer det att finnas för få fastighetsskötare. Stora pensionsavgångar och behov av nya kompetenser står för dörren inom fastighetsbranschen, varför HSB, TNG och Arbetsförmedlingen nu ska locka kvinnor att utbilda sig till fastighetsskötare.

Idag är fastighetsskötare ett varierat yrke där service och kundbemötande står i fokus, samtidigt som kompetensbristen är hög. Och kvinnorna inom yrket är få.

Därför lanserar HSB, bemannings- och rekryteringsföretaget TNG och Arbetsförmedlingen nu jämställdhetsinitiativet Fastighetsservice4women.

– Med initiativet vill vi sträva efter jämnare könsfördelning och öka mångfalden inom fastighetsbranschen, säger Amina Grill på Arbetsförmedlingen.

Som en del i Fastighetsservice4women ingår att ha en fördomsfri rekryteringsmetod som kan hjälpa till att hitta och matcha talanger med rätt kompetens och potential. 

TNG:s vd Åsa Edman Källströmer, säger att det handlar om att våga utmana den traditionella yrkesrollen, lyfta upp hur yrket ser ut idag och på så vis attrahera även kvinnor att utbilda sig. 

– Det handlar snarare om att identifiera potentialen hos de som söker, än att titta på deras CV. 

Samira Mchaiter, verksamhetschef fastighetsservice, HSB Stockholm, anser att företaget har för få kvinnliga fastighetsskötare och det är något hon vill ändra på. 

– Förutom att initiativet Fastighetsservice4women skapar samhällsnytta och ger möjligheter till jobb, ger det oss en möjlighet att öka mångfalden bland våra medarbetare och erbjuda ännu bättre service till våra kunder.

Som en del i initiativet ingår att ha en fördomsfri rekryteringsmetod som kan hjälpa till att hitta och matcha talanger med rätt kompetens och potential. 

Fastighetsservice4woman är formellt en arbetsmarknadsutbildning* och sker inom ramarna för arbetsmarknadsutbildningens ”Testutbildning till fastighetsvärd, fastighetsskötare eller fastighetstekniker.” Utbildningen är specifikt riktad mot arbetssökande kvinnor som vill arbeta med service och teknik och är ett led i Arbetsförmedlingens strävan att främja jämställdhet inom fastighetsbranschen, vilket tillåter positiv särbehandling enligt Diskrimineringslagen 2 kap. 9 §, punkt 1.

Om Fastighetsservice4women

Fastighetsservice4women pågår under två terminer där teorilektioner på Yrkesakademin varvas med mentorsledd praktik i HSB:s fastigheter. Här får deltagarna bygga ett nätverk med framtida handledare, praktisera i fastigheter och träna på praktiska moment som felsökning, reparationer av tvätt utrustning samt genomgång av el- och värmesystem.

Efter avslutad utbildning blir kvinnorna examinerade fastighetsskötare och har även chans till anställning hos HSB i Stockholmsregionen eller via bemannings- och rekryteringsföretaget TNG. Utbildningen är kostnadsfri och deltagarna får ersättning från Arbetsförmedlingen under utbildningstiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079