23948sdkhjf

70 personer sägs upp på Arlanda

Samhall har vunnit städuppdraget på Arlandas terminal 5. Kontraktet innehas idag av Rengörare Näslund som ska lämna över till Samhall i januari 2018. Därmed förlorar cirka 70 personer sina jobb på Arlanda. Rengörare Näslund har överklagat beslutet.

För att få jobb på Samhall måste man ha någon form av nedsatt arbetsförmåga, alltså är inte en i andra sammanhang sedvanlig verksamhetsövergång aktuell. Rengörare Näslunds 70 anställda på Arlanda förlorar sina jobb om inte deras arbetsgivare lyckas placera om dem på andra, nyvunna städuppdrag. 

Det är inte första gången lokalvårdare förlorar sina jobb för att Samhall vunnit en upphandling genom att kunna erbjuda lägsta pris.

Å andra sidan kommer mellan 120 och 140 Samhallanställda att få sysselsättning genom det nya kontraktet som startar på Arlanda i januari. Enligt Samhalls affärsområdesdirektör Jonas Rieck går merkostnadsersättningen på 4,4 miljarder kronor som företaget får av staten, inte till att dumpa priset.

I stället går den till att bekosta den nästan dubbelt så stora personalstyrkan som krävs för att Samhalls anställda ska klara uppdraget. Och för att företaget ska kunna behålla sina anställda även om arbetsuppgifterna skulle försvinna. Samhall kan till skillnad från andra företag inte avskeda personal på grund av arbetsbrist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094