23948sdkhjf

Nytt samarbete skapar jobb för 20 unga med funktionsnedsättning

20 unga vuxna med funktionsnedsättning får jobb inom Västerås stads verksamheter. Skapandet av jobben är startsignalen för ett nytt samarbete mellan Samhall, Arbetsförmedlingen och Västerås stad.


– Det här är en första konkret åtgärd i ett nytt samarbete mellan Samhall, Arbetsförmedlingen och Västerås stad. Tillsammans ska vi stärka denna grupps position på arbetsmarknaden, säger Ulla Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Samhall anställer de aktuella 20 personerna i sin ordinarie tillsvidareanställning med lön enligt kollektivavtal. Vilka jobb som erbjuds ska vara klart den 1 april 2014. Avsikten är att utveckla samarbetet mellan Västerås stad, Samhall och Arbetsförmedlingen. Därmed skapas förutsättningar i form av kunskap, lärande och kompetens i stadens förvaltningar för att bereda plats och arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

– Detta är ett mycket bra utvecklingsavtal som innebär kompetenshöjande insatser för Västerås stad som arbetsgivare och att personer med funktionsnedsättning får anställningar. Föredömligt, säger Kauko Leppälä, Arbetsförmedlingens chef i Västerås.

Inom ramen för samarbetet formas ett tvåårigt gemensamt utvecklingsprogram, kallat SAMjobb.

Där ska aktörerna gemensamt utveckla en samarbetsmodell genom att kombinera den konkreta arbetsmarknadsinsatsen riktad till 20 unga individer med kompetenshöjande insatser riktade till arbetsgivaren Västerås stad i en systematisk lärandeprocess. Programmet ska drivas i projektform under två år med början 1 april 2014.

Målet är att öka antalet personer med funktionsnedsättning i stadens verksamheter.

– För Västerås Stad handlar det om såväl åtgärder på kort och lång sikt, där de kortsiktiga åtgärderna bidrar till de långsiktiga effekterna. Arbetet med att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att få arbete i Västerås Stad är en fråga om att höja kunskapen om funktionsnedsättningar och vad det innebär för såväl arbetstagare som arbetsgivare, säger Ulla Persson.

– Vi vill bidra till att alla människor ses som en tillgång på arbetsmarknaden. Under 2014 har Samhall som målsättning att skapa jobb för 1 000 unga med funktionsnedsättning och det här samarbetet är ett sätt att visa vägen genom konkreta handlingar. Det handlar om att öka tillgängligheten samt att fokusera på möjligheterna och kompetensen istället för hindren, säger Samhalls VD Monica Lingegård.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158