23948sdkhjf

Flexkontor fick anställda att gråta - och säga upp sig

Katarina Magnusson och Magnus Askelin på fackförbundet Vision riktar skarp kritik mot aktivitetsbaserade kontorsplatser.


Från egna rum, en sväng förbi kontorslandskap och nu till flexkontor med aktivitetsbaserade arbetsplatser. Många, bland annat Coor, menar att framtidens arbetsplats är flexibel. Med skrivbordszoner, touch down-ytor, tysta rum, samtalsrum och projektrum. Medarbetarna väljer rum efter syfte – här behövs inga personliga kontorsarbetsplatser.
För att skapa en bra lösning måste någon se till att ytorna används bättre och anpassas efter verksamheten, en work space manager. Denna roll axlas bäst av någon från den interna Facility Management organisationen, som har ingående kunskap om de egna lokalerna.

–För att lyckas är det också viktigt att man är en duktig projektledare som kan genomdriva små eller stora förändringsprojekt, säger Erik Sörnäs på Coor. För att lyckas menar Coor bland annat att det krävs respekt, tålamod och att medarbetarna involveras och får vara med i dialogen.

Men oavsett om det beror på att någon av de här punkterna inte fått vara med i processen, eller att det helt enkelt är så att flexkontor inte är något för alla, har det till exempel inte fungerat alls bra för anställda på kommunhuset i Värmdö. Tvärtom har det lett till både tårar och att anställda slutat i protest, det skriver tidningen ETC i en omfattande artikel som belyser baksidan med aktivitetsbaserade kontorslösningar. Till tidningen säger David Askelin, som är huvudskyddsombudsman för fackförbundet Vision i Nacka kontor, följande:
– Småbarnsföräldrar som lämnar på förskolan och kommer lite sent får ibland vända hem igen för att de inte hittar något skrivbord att sitta vid, berättar David Askelin, som är huvudskyddsombud för fackförbundet Vision i Nacka kommun.

Katarina Magnusson, som är avdelningsordförande för Vision i Värmdö kommuner, ger samma bild.

– Ibland har vi småbarnsföräldrar som står här och gråter. De tar sitt ansvar och lämnar barn och sedan får de stå och jobba vid ett barbord resten av dagen, berättar hon.

Läs hela artikeln här
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062