23948sdkhjf

Flexiblare arbetstid kan locka fler att jobba längre

Var tredje svensk i åldersgruppen 50+ kan tänka sig att skjuta upp pensioneringen om de får flexiblare arbetstider.


Många kan tänka sig att jobba längre - om de får flexiblare arbetstider eller en möjlighet att arbeta deltid. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Det är glädjande att så många kan tänka sig att jobba kvar längre i arbetslivet, dels för den globala kompetensbristen och dels för att lösa generationsväxlingen på ett smidigt sätt. Fler arbetade år är också en förutsättning för en rimlig pension i framtiden, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

33 procent av de tillfrågade i åldersgruppen över 50 år är lockade att jobba längre om arbetsgivaren erbjuder en möjlighet till deltid. Ungefär lika många, 31 procent, kan tänka sig att förlänga yrkeslivet om de får flexiblare arbetstider och högre grad än i dag kan bestämma när och var arbetet utförs. Det visar en ny undersökning från Manpower Work Life.

I samma undersökning uppger 77 procent att de helt eller delvis instämmer i påståendet att de vill trappa ned successivt när de blir äldre, inte gå från heltid till en pensionärstillvaro från en dag till en annan.

– Parterna på arbetsmarknaden behöver underlätta för de anställda att jobba längre. Genom att skapa flexibla lösningar kan pensionärer fortsätta att bidra med sina kunskaper och därigenom skapa nya möjligheter både för personal och företag, säger Monica Längbo.

Fem i topp-listan: Det här kan få oss att skjuta på pensionen
1. Möjlighet att arbeta deltid: 33 procent

2. Större flexibilitet i när och var jag utförde mitt arbete: 31 procent

3. Möjlighet att arbeta periodvis: 27 procent

4. Möjlighet att få vara mentor/coach till yngre kollegor: 25 procent

5. Att bli egenföretagare och konsulta åt arbetsgivaren: 18 procent



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173