23948sdkhjf

Mer pengar till kunskapslyft och företagande

Vårbudgeten innehåller några förslag, som ska underlätta för både nyanlända och svenskfödda att utbilda sig och komma in på arbetsmarknaden.

Drygt 500 miljoner kronor satsas under 2016 på att ge nyanlända bättre förutsättningar att komma in i samhället. Bland annat ska validering av utländska utbildningar ska snabbare och kvaliteten på sfi-undervisningen ska stärkas. I det paketet är 18 miljoner öronmärkta för att Tillväxtverket ska göra det lättare för nyanlända med företagarbakgrund att starta företag i Sverige. Ett så kallt "Snabbspår för företagande".

RUT-avdraget föreslås utökas till att även gälla trädgårdstjänster, flyttjänster och it-tjänster i hemmet. En skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror föreslås också träda i kraft från och med nästa år.

Enskilda näringsidkare, som vill anställa en första medarbetare, slipper betala arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt. Anställningen ska vara på minst halvtid, vara i minst tre månader och personens lön får inte överstiga 25 000 kronor per månad. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 och gälla till och med den 31 december 2021.

Behörighetsgivande kurser på komvux ska bli en rättighet för alla från och med 2017, genom ett nytt kunskapslyft med 50 000 utbildningsplatser inom komvux, yrkesvux, folkbildning, högskola och Yrkeshögskola.

Kommunerna får 10 miljarder kronor per år för att få fler anställda i vård, skola och omsorg. Förslaget, som ska läggas i höst, motsvarar cirka 30 000 jobb i den offentliga sektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078