23948sdkhjf

Städföretagare i Stockholm misstänks för att stödja IS

Fyra personer med koppling till företag i städ och bilrekondbranschen i Stockholm har anhållits på misstanke om grov ekonomisk brottslighet. Svarta pengar från bolagen misstänks ha använts för att finansiera terrorgruppen Islamiska Staten (IS).
Ekobrottsmyndigheten har med stöd av Polismyndigheten genomfört ett större tillslag för att säkra bevisning i en av myndighetens förundersökningar som rör användande av svart arbetskraft samt penningtvätt.

Brottsligheten omfattar verksamhet i sex bolag och tillslaget föranleddes av misstankar om bokföringsbrott i samtliga sex bolag. I ett av dessa bolag finns också misstankar om grovt skattebrott. Fyra personer har anhållits.

Enligt SVT Aktuellt ska tillslagen ha skett i Stockholm. Tre män och en kvinna har anhållits. Misstankarna gäller bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Aktuellt uppger att de anhållna personerna är mellan 30 till 50 år gamla.

Två av de misstänkta, en 51-årig man och en 34-årig man har – enligt SVT Aktuellt: ”varit inblandade i en större städfirma i Stockholmsområdet.”

Övriga bolag som de misstänkta är involverade i är företag inom bland annat flyttbranschen och bilrekond.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter misstänker Ekobrottsmyndigheten att svarta pengar från bolagen ska ha gått till Syrien och den vägen varit med om att finansiera terrorgruppen Islamiska Staten IS.

DN meddelar att två är svenska medborgare och två är medborgare i Uzbekistan. Det enda av de sex företag som nämns i Ekobrottsmyndighetens framställan är ett städbolag i Stockholm, som förra året tvingades betala tillbaka drygt 160 000 kronor till Skatteverket till följd av felaktigt utbetalade rutavdrag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078