23948sdkhjf

Tågstädare förlorade och SJ vann tvist i AD

ISS utförde tidigare tågstädning åt SJ. När SJ sade upp avtalet och tog över städningen blev ISS tågstädare av med jobbet. De uppsagda städarna ansåg att dom - via verksamhetsövergång - borde ha fått behålla sina jobb, nu som så kallade komfortoperatörer inom SJ. Något som AD dock nekar i en dom.
Efter att avtalet med ISS upphört utför SJ tågstädningen i egen regi. Inför övertagandet av tågstädningen rekryterade SJ personal för detta arbete. Bolaget nyanställde cirka 160 personer för tågstädningen, men av dessa utgjorde tidigare ISS-anställda endast en dryg fjärdedel.



Helt fel – ansåg fackförbundet SEKO som hävdade verksamhetsövergång och förde saken vidare till Arbetsdomstolen.

Den juridiska nöten var om det hade skett en verksamhetsövergång till SJ enligt 6 b § anställningsskyddslagen.

Vidare avhandlades en anknytande fråga om SJ gjort sig skyldigt till åldersdiskriminering? Detta dels genom att avvisa en begäran från facket om att frivilligt överta de uppsagda arbetstagarna, dels genom att i rekryteringsförfarandet inte erbjuda vissa av de uppsagda arbetstagarna de anställningar dessa sökt?

AD dömer till SJ:s förmån i bägge frågeställningarna. Domstolen anser att det inte har varit fråga om verksamhetsövergång och att det inte heller har förekommit åldersdiskriminering.

AD hänvisar till EU-rätten och överlåtelsedirektivet och skriver:

”EU-domstolen har i flera domar framhållit att enbart den omständigheten att lokalvård, som först utförs av ett städföretag och därefter av det företag som äger lokalerna, är likartad, inte kan leda till slutsatsen att det rör sig om övergång av verksamhet.”

Man konstaterar också att för att en verksamhetsövergång ska vara aktuell ska exempelvis organisation av arbetet, driftmetoder, lokaler och driftkapital tas över, vilket inte var fallet, enligt domstolen.



Fotnot: Korrekt titel på tågstädare inom SJ är (numera) "Komfortoperatör"
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078