23948sdkhjf

Lägstalön när Samhall ger V-städare ny jobbchans

Samhall har sedan i fjol kontrakt på lokalvården i Alingsås kommuns lokaler. Privata V-Städ - som hade kontraktet - åkte ut och berörda städare blev av med jobbet. Nu har 19 av de uppsagda V-städarna fått erbjudande om tillfälliga deltidsjobb på Samhall. Dock med den överraskningen att Samhall erbjuder lägsta möjliga lön enligt avtalet.
Städare i Alingsås som förlorade sina jobb vid senaste upphandlingen uppmanas att på halvtid och med lägre lön hjälpa Samhall, företaget som konkurrerade ut dem.

Om de tackar nej skrivs de ut från a-kassan, rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

När Samhall i fjol tog över städningen av kommunala lokaler i Alingsås blev V-städs lokalvårdare på dom objekten av med jobbet.
Men 19 tidigare medarbetare på V-städ blivit erbjudna ett tvåmånaderskontrakt med lägsta möjliga lön, på halvtid.
Om de tackar nej skrivs de ut från A- kassan, då arbetssökande inte får avstå från anställning.

– Vi sitter i en rävsax, säger städaren Kerstin Sanfridsson till KA.

Tidningen berättar att hon hade jobbat med städning i tolv år och tjänade 21 140 kronor i månaden på V-städ innan hon blev arbetslös vid årsskiftet. Hennes månadslön på Samhall är nästan 3 000 kronor lägre och hon får bara jobba 50 procent.

Pia Strömsholm, distriktschef på Samhall Göteborg anser inte att upphandlingsavtalet brutits.

– Det står i kollektivavtalet att vi vid behov kan komplettera med tillfälliga anställningar. Under de nio veckor vi haft uppdraget har sjukfrånvaron varit hög, därför beslöt vi att ta in 15 städare utifrån. Vi kontaktade Arbetsförmedlingen som fick komma med förslag på erfarna städare, vi har inte medvetet rekryterat personer som tidigare jobbat hos V-städ.

Angående de låga lönerna hänvisar Pia Strömsholm till att gällande kollektivavtal följts.

– Inom Samhall är det arbetsuppgifter snarare än meriter som styr lönenivån, då vi vill stimulera utveckling. Byter man jobb får man väl ofta räkna med att gå ned i lön. Men vi har gett lite högre till några av de tillfälligt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314