23948sdkhjf

Ny doktorsavhandling om städares arbetsmiljö

En riktad arbetsmiljösatsning kan förbättra städares arbetsmiljö och hälsa, samt ge städorganisationer ett bättre ekonomiskt resultat. Det visar en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.
Avhandlingens syfte är att beskriva komplexiteten i städares arbetsmiljö och hur olika faktorer samspelar och påverkar städares hälsa.

- Det saknas idag goda exempel i litteraturen som visar hur städares arbetsmiljö kan förbättras i praktiken och hur detta också kan leda till konkurrensfördelar, säger Therese Öhrling, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet.
Hon har studerat en kommunal städenhet med 90 anställda där samtliga är kvinnor, varav fyra chefer och med en medelålder på 49 år.

- Det handlar om en arbetsmiljösatsning där man givit städarna ökad delaktighet och ökat inflytande över arbetet samt satsat på att förbättra de sociala faktorerna i städarnas arbetsmiljö. Dessutom har beslutsvägar kortats och en kontinuerlig satsning på god fysisk arbetsmiljö har pågått under längre tid. Fram till idag tycks enhetens strategi ha varit mycket lyckad.

- Den arbetsrelaterade sjukfrånvaron har sjunkit och städcheferna menar att kvalitén på städtjänsterna har förbättrats och att verksamheten har effektiviserats, säger Therese Öhrling. Städarna upplever även en större arbetsglädje och ökad arbetsmotivation än tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063