23948sdkhjf

Sahlgrenska backar om vårdpersonalens städansvar

Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg retade upp vårdpersonalen genom att säga att sjuksköterskor har ett aktivt medansvar för städningen. Kenndal dementerar nu på den punkten och skriver i en kommuniké att ”städpersonalen har största ansvaret för städningen”.
I Rapport och Västnytt har det rapporterats om bristande städning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
I inslagen intervjuades bland annat sjukhusets kommunikationsdirektör Joakim Kenndal. Det nämndes då bland annat att sjukvårdspersonal uppger att de inte hinner med att städa. Som svar på detta svarade Kenndal att han förstår att sjuksköterskorna har mycket att göra men att det inte är acceptabelt att hoppa över städningen.

Det framstod där med som att sjuksköterskor har ett större ansvar för städningen på sjukhuset än vad som är fallet. Utsagan väckte viss uppmärksamhet och togs inte väl emot av vårdpersonalen.

Joakim Kenndal säger nu att han lämnat ett felaktigt svar om sjuksköterskornas ansvar i frågan. Han skriver i en kommuniké att ha vill förtydliga sitt uttalande:

– Jag ber om ursäkt och förstår om sjuksköterskorna är upprörda. Det var ett väldigt olyckligt ordval från min sida, jag menade inte att peka ut en specifik yrkesgrupp. Vad jag ville få fram var att det här är en fråga som vi alla måste ta ansvar för. Men städpersonalen har givetvis det största ansvaret för städningen och inte sjuksköterskorna.

Bakgrunden till städgranskningen på sjukhuset är klagomål från patienter, anhöriga och medarbetare gällande städningen.

Tillsammans med Regionservice har sjukhuset därför sett över och förbättrat rutinerna för att säkerställa att sjukhuset lever upp till de kvalitetskrav som ställs vad gäller städning, renhetsnivå och underhåll på och inom sjukhuset.

Denna städgranskning har skett i två omgångar, 2012 och 2013 och det senaste resultatet visar – skriver Joakim Kenndal - att sjukhuset är på rätt väg. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas för att göra en ny handlingsplan. Nästa steg är att arbetsgruppen ska diskutera handlingsplanens sakinnehåll. Städtjänsterna på sjukhuset utförs av Regionservice.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078