23948sdkhjf

Fortsatt stor konkurrens om de fasta städjobben

Det blir stor konkurrens om de fasta städjobben under det närmaste året. En prognos från Arbetsförmedlingen visar att det är många sökande på de flesta städjobb.
Arbetsförmedlingen har i en rapport granskat var jobben finns och konstaterar att det råder stora variationer när olika yrken jämförs.
Städyrket är en av de näringar där det idag stort överskott på arbetskraft. Städyrket ingår i en grupp av yrken som ligger väldigt lågt i statistiken över lediga jobb. Andra yrken i den gruppen är till exempel barnskötare, vårdbiträden, lagerarbetare, vaktmästare med flera.

Arbetslösheten bland hotell- och kontorsstädare med flera är för närvarande högre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige.
Samtidigt kan städarbetsgivarna ha problem att hitta personal med rätt kompetens. Och Arbetsförmedlingen tillägger i en kommentar att omsättningen på arbetskraft inom städyrket är så pass stor varför det kan finnas jobböppningar ändå.

Totalt sett ljusnar det på svensk arbetsmarknad som sådan och det är lättare få jobb inom många yrken. Under 2014 beräknar Arbetsförmedlingen att drygt 1 300 000 rekryteringar genomförs. Erfarna och utbildade kommer att möta en god arbetsmarknad inom flera yrken, men inom ett antal yrkesområden blir konkurrensen om jobben fortsatt hård.

Och de som saknar gymnasiekompetens får fortsatt svårt att hitta ett jobb.

Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen:
- Det blir allt tydligare att arbetsmarknaden blir alltmer tudelad. En grupp arbetssökande får ett arbete snabbt och upplever konkurrensen om jobben som liten, exempelvis inom IT-yrken, högskoleyrken inom hälso- och sjukvård samt teknikyrken, men också inom flera gymnasiala yrkesutbildningar. Å andra sidan innehåller arbetsmarknaden en grupp arbetssökande som möter en mycket kärv arbetsmarknad.

Kännetecknande för arbetssökande som har svårt att få arbete är att de inte har fullföljt en gymnasieutbildning eller att de har en inriktning på sin utbildning mot yrken där konkurrensen om jobben är mycket stor.

Den förstärkning som sker av arbetsmarknadsläget under det kommande året innebär att antalet rekryteringar ökar, till drygt 1 300 000 år 2014. Detta visar att det finns många jobb att söka och att det därför är viktigt att vara aktiv i sitt jobbsökande. Många av dessa jobb är av tillfällig karaktär, men de är en bra inkörsport till arbetsmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093