23948sdkhjf

Sjukhusstädare i Lund känner sig pressade på jobbet

Ett 30-tal städare på Skånes universitetssjukhus i Lund anser att dom hinner inte städa rent på avsatt tid och klagar på ökad stress. Städarna har vänt sig till Kommunal och bett om hjälp för att förändra sin arbetssituation.
Enligt facket har bemanningen minskat och arbetsbelastningen ökat efter det att städningen på sjukhuset lades ut på entreprenad.

Städarnas upplevelser av ökad press i jobbet på Skånes universitetssjukhus refereras i en artikel i tidningen Kommunalarbetaren. Tidningen berättar att Kommunals regionala skyddsombud i Skåne gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av städarnas höga arbetsbelastning. Den avsatta städtiden anses inte räcka till, vilket leder till ökad stress bland personalen.

Fackets bild av det hela är att betingen skruvades upp till en orimlig nivå i samband med att Sodexo tillträdde som ny entreprenör för lokalvården på sjukhuset.

I den senaste städupphandlingen låg Region Skånes fokus på städkvalitet och inte på utförande, där uppskattad städtid vanligtvis ingår i förfrågningsunderlaget.
E
nligt inköpsdirektör Louise Strand saknar Region Skåne ”den detaljkunskapen att avgöra exakt hur många timmar eller hur lång tid som behövs för varje rum”.
Arbetsmiljöverket har efter Kommunals 6:6a-anmälan beslutat att Sodexo ska göra en utredning som ska vara klar senast i början av februari.

Sodexos distriktschef Magda Anevska säger till KA att hon hört att det finns städare som tycker att de har för stora städområden, men ingen har sagt det till henne personligen. Hon vill ogärna kalla det hon hört för kritik och framhåller i stället att Sodexo vill att städarna ska vara mer delaktiga i bland annat det arbetsmiljöförbättrande arbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078