23948sdkhjf

Regeringen vill skärpa kontrollen av RUT-avdraget

Regeringen föreslår i en promemoria vissa ändringar av fakturamodellen för RUT- och ROT-avdrag i syfte att förbättra dess funktion. Det föreslås bland annat ett ökat uppgiftslämnande i samband med att utförare begär utbetalning från Skatteverket. Förslagen är nu ute på remiss.
Enligt regeringens förslag - som nu är ute på remiss - ska utförarens begäran om utbetalning innehålla uppgifter om antalet arbetade timmar, debiterad ersättning för material och debiterad ersättning för annat än hushållsarbete och material samt vilken typ av arbete som har utförts.

Det föreslås även att en begäran om utbetalning endast ska kunna lämnas elektroniskt och att utbetalning endast
ska kunna ske till ett konto som tillhör utföraren.

Betalningssäkring föreslås kunna ske för att säkerställa återbetalning enligt lagen (2009:194) om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete.

Det föreslås även att regeln om storleken på Skatteverkets utbetalning till utföraren förtydligas så att det framgår att denna inte påverkas av eventuella ytterligare betalningar som köparen gör efter att utbetalning har begärts.

Bestämmelsen om att hushållsarbetet inte får utföras av den som begär skattereduktion eller av en närstående till denne kvarstår och regeln föreslås ytterligare förtydligad.

Vidare görs bedömningen att det inte bör införas ett krav på att faktura eller kvitto bifogas en begäran om utbetalning. Det bör inte heller införas någon reglering av hur arbetskostnad beräknas eller någon gräns för hur
hög arbetskostnad per arbetad timme som kan ge skattereduktion.

Det behöver inte införas särskilda regler om kontroll på plats av om ett arbete har utförts. Det bör vidare inte införas ett krav på att köparens betalning ska göras med ett spårbart betalningsmedel. Skulder avseende återbetalning bör inte jämställas med skatteskulder
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078