23948sdkhjf

Östra Göinge nobbar ISS

ISS Facility Services lade nyligen ett bud på att ta över städningen i Göinge kommuns lokaler. Detta på basen av den nya så kallade utmaningsrätt som kommunen infört. Men politikerna i Göinge säger ändå nej till ISS utmaning och framhåller att lokalvården i egen regi fungerar bra som den är.
År 2013 infördes utmaningsrätten i Östra Göinge kommun. Först ut att utmana blev ISS Facility Services som – i oktober 2013 – meddelade intresse för att ta över all kommunens lokalvård.

ISS förslag gick ut på att städa i egen regi med befintlig personal som i så fall skulle gå över från kommunen till en anställning inom ISS, meddelar Kristianstadsbladet.

Men så blir det inte. Politikerna i kommunstyrelsen säger nej och har beslutat att inte anta utmaningen.

Kommunalrådet Patric Åberg (m) säger till Kristianstadsbladet att Göinge kommun har en väldigt bra städning till en bra kostnad i egen regi och att kommunen till och med fått beröm för sin städning när Skolsinpektionen granskade skolorna.

Lokalvården uppges kosta Göinge kommun totalt cirka 10 miljoner kronor om året vilket anses skäligt på alla nivåer i förhållande till både beting och resultat.

Fakta: En kommun eller ett landsting kan besluta om att införa utmaningsrätt. Varje kommun eller landsting beslutar om de regler som ska gälla vid utmaning av den offentliga verksamheten samt var i organisationen och hur dessa frågar ska hanteras. Till exempel vilka verksamheter som får utmanas, vart utmaningen ska riktas, vad utmaningen ska innehålla, hur handläggningen kommer att gå till och nämndernas roll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.425