23948sdkhjf

Städstrejken avblåst - nytt löneaavtal tecknat och klart

Fastighetsanställdas Förbund och SEKO har tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Tjänsteförbunden för avtalsområdet Almega Serviceentreprenad. Uppgörelsen innebär att alla av Fastighetsanställdas Förbund och SEKO varslade konfliktåtgärder återkallas. Därmed återkallas även de av andra förbund varslade sympatiåtgärderna.
Avtalet gäller från och med 1 juni i år och ger 1 700 kronor under de kommande 36 månaderna.

– Vi har utifrån ett svårt utgångsläge fått till ett avtal som ligger väl i nivå med övriga tecknade avtal. Att de lägsta lönerna i kollektivavtalet ökar lika mycket som lönerna i övrigt var en viktig fråga för oss. Vi lyckades efter varsel, medling och förhandlingar ro den iland, och det känns skönt, säger Hans Öhlund, förbundsordförande, Fastighetsanställdas Förbund.

Löneökningarna blir 530 kronor/månad 1 juni, 2013, 560 kronor 1 juni, 2014 och 610 kronor 1 juni, 2015. De lägsta lönerna i kollektivavtalet höjs med samma krontal de tre åren.

Avtalets branschvanetillägg är ändrat och ska i fortsättningen utgå efter två års, fyra års och sex års branschvana. Sexårstillägget höjs med 150 kronor från 1/6 2014.

Avtalet beskriver också vad arbetsgivarna måste iaktta vid införande av kontroll och bevakningssystem. Uppgörelsen innehåller även regler om att arbetsgivarna ska anpassa arbetsförhållandena utifrån de anställdas olika förutsättningar.

Avtalet skrevs under klockan 04.00 på morgonen torsdag 20 juni. De varslade stridsåtgärderna, som nu är återkallade, skulle ha startat klockan 06.00. Det sista dygnets förhandlingar började klockan 14.00 på onsdagen med att Fastighetsanställdas Förbund och SEKO sa nej till medlarnas hemställan. Därefter fortsatte förhandlingarna under eftermiddagen, kvällen och natten och har resulterat i ett påskrivet avtal.

Marcus Lindström, förhandlingschef på Almega Serviceentreprenörerna säger i en kommentar från arbetsgivarsidan:

- Det var tuffa förhandlingar, men resultatet blev mycket bra. Vi fick igenom viktiga krav kring möjligheterna att förlägga arbetstiden efter kundernas önskemål och utökade möjligheter att anställa på visstid.

Jonas Milton, VD på Almega:

- Jag är lättad över att konflikthotet är avvärjt. De varsel som lagts av Fastighets och Seko skulle ha vållat stora problem för ett antal svenska industriföretag. Dessutom hade sju andra fackförbund varslat om sympatiåtgärder som skulle drabba ett stort antal andra företag runt om i landet. Det finns all anledning att fundera över hur de svenska konfliktreglerna är utformade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346