23948sdkhjf

Rekonstruktion av Belesia med ännu oklart resultat

Belesia Lokalvård AB fick för en tid sedan akuta problem med lönsamheten och är nu föremål för en företagsrekonstruktion. Enligt rekonstruktionsansökan är det bolagets försök till expansion i södra Sverige som tyngt ner ekonomin.
Belesia – ett av de medelstora städbolagen i Sverige och en omsättning på cirka 70 miljoner kronor – är föremål för juridisk rekonstruktion.

Senast tillgängliga bokslut visar att Belesia år 2011 gjorde en förlust efter finansnetto på minus 6,2 miljoner kronor. Enligt Helsingborgs Dagblad är det Belesias försök till expansion i södra Sverige, som inleddes 2008, som tyngt ner ekonomin. I samband med den tappade man fokus på Stockholm och de kunder man hade där, och flera stora kunder sa upp sina avtal. Det i kombination med försenade varsel ledde till en övertalig personalstyrka.

Enligt tidningen gjordes ett försök till en fusion med ett annat städbolag, men detta misslyckades och ledde till nya kostnader. I februari 2013 befann sig bolaget i en "akut likviditetskris", enligt ansökan om rekonstruktion som lämnades in till Stockholms tingsrätt.

Hans Liljeblad är förordnad som rekonstruktör och ambitionen är att rädda bolaget och de anställdas jobb. Hans Liljeblad säger till Helsingborgs Dagblad:

- Men vi kommer aldrig kunna betala tillbaka alla skatteskulder och leverantörsskulder till 100 procent. Vi försöker att dra oss tillbaka från Skåne och få in nya pengar i bolaget med en ny ägare. Utsikterna för att rädda bolaget är goda, om vi kan komma överens med den fackliga ombudsmannen i Skåne. Just nu är hans uppfattning om hur man på bästa sätt tillvaratar medlemmarnas intressen det största hotet mot Belesia.

Belesia har i dagsläget skatteskulder på drygt 14 miljoner kronor, och ett antal fordringar från företag som levererat fönsterputsning, städmateriel och olika tjänster.
Belesia har cirka 400 anställda, varav många har timanställningar. De flesta arbetar i Stockholmsområdet, men ett 60-tal finns i Skåne.

På Fastighetsanställdas förbund säger man sig inte vara förvånad över rekonstruktionen. Förbundet uppges före rekonstruktionen fått driva ett stort antal lönekrav från anställda i Belesia som inte fått ut dom pengar dom ska ha.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313