23948sdkhjf

Borg tveksam till förslag om super-Rut för pensionärer

Ett Rut-avdrag på hela 60 procent av arbetskostnaderna för människor över 67 år lanseras av Almega. Men finansminister Anders Borg uppges tveka inför idén eftersom det finns risk för att ett sådant system utnyttjas.

Almega har skissat på ett förslag till vidareutvecklat Rut, och föreslår ett ”senior-rut”. Det skulle helt ta bort den kvarvarande skatten på hushållsnära tjänster och sänka priset med 20 procent för pensionärerna, rapporterar Dagens Industri.


Gensvaret hos allianspartierna har varit positivt, enligt Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg på Almega.


Men finansminister Anders Borg säger i ett uttalande för DI att han inte tror på särskilt generösa Rut-regler för pensionärer:


- Vi har sett i fakturaunderlag att det finns risker för att ett sådant här system utnyttjas. Och det är redan i dag så starka drivkrafter att jag tror till exempel inte att man för pensionärer eller andra åldersgrupper kan göra någon mer påtaglig förstärkning av systemet. Det tror jag lätt leder till att man får närmast en bankomat i skattesystemet, och det tror jag skulle undergräva legitimiteten för den här typen av system, säger Anders Borg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063