23948sdkhjf

Älmhults kommun nobbar utmaning från ISS

ISS lade nyligen ett förslag om att ta över all städning i Älmhults kommun. Detta i linje med en ny möjlighet till kommunal utmaningsrätt. Kommunstyrelsen i Älmhult avvisar dock utmaningen med hänvisning till att den blir för komplicerad.
Älmhults kommun utmanades i slutet av november av ISS Facility services som lovade att de kunde sköta hela kommunens städning bättre och billigare än vad kommunen själv gör.

Men kommunstyrelsens arbetsutskott meddelar nu att utmaningen avvisas. Man anser att det blir för komplicerat att låta ISS ta över all kommunal städning i Älmhult, berättar Smålandsposten. Kommunen anser sig ännu vara noviser på outsourcing och en så pass stor affär kräver en mer omfattande konsekvensutredning.

Kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (c) säger till SMP att saken bland annat kompliceras av att viss städning, till exempel inom socialförvaltningens verksamhet, utförs av personer som också har andra uppdrag.

– Vi har i grunden en positiv inställning till utmaningar men måste vara ärliga. Vi kan inte hålla företaget på halsen hur länge som helst, då är det bättre att säga nej, fortsätter Peltola.

Fakta: En kommun eller ett landsting kan besluta om att införa utmaningsrätt. Varje kommun eller landsting beslutar om de regler som ska gälla vid utmaning av den offentliga verksamheten samt var i organisationen och hur dessa frågar ska hanteras. Till exempel vilka verksamheter som får utmanas, vart utmaningen ska riktas, vad utmaningen ska innehålla, hur handläggningen kommer att gå till och nämndernas roll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062