23948sdkhjf

Konkursvåg i januari drog med städbolaget Cevencia

Antalet konkurser fortsätter öka. Under januari gick hela 580 svenska aktiebolag i konkurs, bland dem städbolaget Cevencia AB i Stockholm där 119 medarbetare berörs.
Antalet företagskonkurser fortsätter öka. Uppgiften om 580 bolag i konkurs i januari 2013 rapporteras vara den högsta januarisiffran på tio år – enligt ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Städbolaget Cevencia med 119 anställda – som arbetat med hotellstädning och som har koppling till HSMG-gruppen är ett av dom företag som finns med i den dystra konkursstatistiken för januari.

Cevencia rapporteras redan i fjol ha haft runt 8 miljoner kronor i registrerade skulder, merparten obetalda skatter.

För att hitta en januarimånad med fler konkurser än i år får man, enligt Creditsafe, gå tillbaka ända till 2003. Jämfört med föregående år så ökade antalet konkurser i januari med nästan 11 procent.

HSMG-gruppen som sådan har varit föremål för en hel del debatt. Företaget granskades bland annat i en artikelserie i SvD Näringsliv hösten 2011. SvD skrev rakt på sak:
”Samtidigt som bolaget tagit kontrakt på allt fler hotell under 2000-talet har deras affärsverksamhet gått omkull ett flertal gånger. Men trots stora skatteskulder och domar om ekonomisk brottslighet fortsätter verksamheten som om ingenting har hänt.”

Creditsafe framhåller för sin del att de allra flesta bolagskonkurserna, statistiskt sett sker hos småföretagare.

Det genomsnittliga konkursbolaget i januari hade fyra anställda och 5,1 miljoner kronor i omsättning. Av de totalt 580 aktiebolag som gick i konkurs i januari hade fem stycken fler än 40 anställda. Alla utom tre av Sveriges län finns representerade på listan över de 100 största konkurserna i januari. Vid sidan av Norrbotten saknas Gotlands och Kalmar län.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078