23948sdkhjf

Tre sjuhäradskommuner fuskar med skolstädning

En granskning av formerna för skolstädning i Västra Götaland visar på fusk i tre sjuhäradskommuner. Mark, Tranemo och Herrljunga kommuner följer inte Socialstyrelsens allmänna råd kring städning av klassrum.
Fem av åtta granskade kommuner i Sjuhäradsbygden följer Socialstyrelsens anvisningar om daglig skolstädning medan Mark, Tranemo och Herrljunga bara städar två till tre gånger i veckan, rapporerar SR P4 Sjuhärad.

Enligt socialstyrelsens allmänna råd bör klassrum och andra utrymmen där barn vistas dagligen städas varje dag.

Greta Smedje, utredare på enheten för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen säger att motsvarande problem också finns på andra håll i landet. Hon säger i en kommentar till SR P4 Sjuhärad:

- Det är en kombination av dålig ekonomi och okunskap som ligger bakom neddragningarna. Socialstyrelsens allmänna råd att städa skollokaler varje dag finns för att de 30-40 procent av barnen i Sverige som lider av astma eller allergi inte ska bli sämre. Där vet vi att barn med allergi blir sämre i skolor som städas mindre ofta.

Fakta: Socialstyrelsens allmänna råd framhåller; ”Lokaler där barn och personal stadigvarande vistas bör i regel städas dagligen. I till exempel klassrum och andra utrymmen där barn och personal vistas stadigvarande bör den vardagliga städningen omfatta rengöring av golv och lättåtkomliga ytor som bord, bänkar, stolar etc."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094