23948sdkhjf

Fortsatt stor konkurrens om fasta städjobb på heltid

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att konkurrensen om fasta städjobb är fortsatt hård. Just nu även hård konkurrens inom yrken som fastighetsskötare och renhållnings- och återvinningsarbetare.

Städare och fastighetsskötare hör till de yrken som har ett stort överskott på sökanden. Det framgår av Arbetsförmedlingen bedömning om arbetsmarknadsläget. Hetast eftertraktade på arbetsmarknaden just nu är ingenjörer och it-utbildade.


- Det blir färre jobb inom många yrken. Men på fem till tio års sikt bedömer vi att det blir brist på arbetskraft inom allt fler yrken på grund av stora pensionsavgångar och genom att det utbildas för få, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen i en moderande kommentar.


Och precis som tidigare är det lättast för utbildade och erfarna att hitta jobb, medan det är svårare för nyexaminerade. Men på fem till tio års sikt ljusnar det inom många yrken.

Enligt Arbetsförmedlingens siffror för december 2012 var 13,3 procent av medlemmarna i till exempel Fastighets arbetslöshetskassa öppet arbetslösa eller deltog i något program med aktivitetsstöd. På hela arbetsmarknaden var motsvarande siffra 8,9 procent.

Det är den allmänna försvagningen på arbetsmarknaden gör att konkurrensen om jobben ökar.

I år beräknas sysselsättningen minska med 25 000 personer, vilket kan jämföras med en beräknad ökning med 7 000 personer i åldersgruppen 16-64 år under 2012. Tillgången på jobb minskar inom många yrken och i större delen av landet.


Exempel på fler yrken där det just nu är hård konkurrens om jobben: vårdbiträden, lagerarbetare, försäljare, dagligvaror, vaktmästare, barnskötare, truckförare och administratörer och sekreterare


Hyfsat gott om lediga jobb finns just nu inom bland annat följande yrken: Gruvarbetare, civilingenjörer, läkare förskolelärare, kockar, lastbilsmekaniker, plåtslagare, specialistsjuksköterskor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094