23948sdkhjf

Vintern ger ökat antal halkolyckor i arbetslivet

Antalet halkolyckor i det svenska arbetslivet ökar. Äldre- och barnomsorgspersonal är bland de mest utsatta men också städyrket är relativt hårt drabbat. Generellt gäller att risken för halkolyckor är högre på vintern och att kvinnor är mer utsatta än män.
Olyckor som beror på halka ökar i arbetslivet, skriver Arbetsmiljöverket i en bulletin. De senaste årens hårdare vintrar har fått halkolyckorna att öka markant, med över
1 000 fall per år. Mellan åren 2007-2009, då vintrarna var relativt milda, inträffade strax över 4 000 av dessa olyckor medan de år 2010-2011 ökade till strax över
5 000.

Äldre- och barnomsorgspersonal är bland de mest utsatta. Lokalvård och postdistribution har även de över genomsnittet många halkolyckor. Den hårdast drabbade gruppen sett från antal anställda är tidningsutdelare.

En annan bild som växer fram är tydliga könsskillnader. De senaste fem årens siffror visar att risken för kvinnor att råka ut för halkolyckor är 20 procent högre än för män.

– Hemtjänstpersonalen till exempel, som oftast är kvinnor, har väldigt pressade tidsscheman och behöver ofta springa mellan bostadshusen, säger Gunni Ekdahl, arbetsmiljöinspektör. Lägger man halka på en stressig arbetssituation ökar risken för olyckor markant.

Det är därför viktigt - framhåller AV - att arbetsgivare och arbetstagare under vintertid tillsammans bedömer hur snö och is påverkar risken för olyckor, utöver den vanliga riskbedömningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062