23948sdkhjf

Norrköpings kommun förebygger städskador

Klagomål på leveransen och många städskador i lokaler inom Norrköpings kommun har lett till rekrytering av en särskild städcontroller. En helt ny tjänst som, enligt chefen på lokalförsörjningsenheten ser ut att att bli en besparing och inte en kostnad.

Norrköpings kommun har under senare drabbats av många städskador, framförallt relaterat till arbete i kommunens skolor, rapporterar Folkbladet.

Olika typer av golv ska städas på olika sätt. Vissa får till exempel inte städas med vatten men det har ändå gjorts varför det blivit fuktskador. De senaste fyra åren har kommunen tvingats åtgärda en hel del sådana här skador som bland annat beror på felaktig eller bristfällig städning.


I förebyggande syfte har kommunen nu anställt en särskild städcontroller. Den nya tjänsten ska fungera som ett stöd och en hjälp för verksamheterna samtidigt som städkvaliteten ska bli bättre. Mycket pekar redan mot att kostnaden för tjänsten betalar sig själv och att det hela blir en besparing för kommunen.


Marita Björk – som fått jobbet som städcontroller - ska samordna och kontrollera hur det städas i kommunens samtliga lokaler - en totalyta som består av 900 000 kvadratmeter.

Folkbladet har i en artikelserie uppmärksammat ett atal problem som finns med städningen. Tidningen har bland annat kunnat visa hur dagens upphandlingsregler leder till att offentliga beställare måste välja det billigaste alternativet vare sig man vill eller inte. Detta leder i sin tur till sämre kvalitet och dålig arbetsmiljö bland städarna.


- Vi skulle tvingas fuska med städningen för att kunna städa för det priset som skulle krävas, säger Christoffer Sjögren, vd för städbolaget Städarna i Sverige AB.


Också företrädare för Coor Service Management som bland annat städar

The ingredient slight started original winter. Use I geneticfairness.org long an Happy sunburn glad product it. på Vrinnevisjukhuset är kritiska till dagens system som innebär att den offentliga sektorn ofta väljer det lägsta anbudet.


- Att satsa på kvalitet lönar sig inte i upphandlingarna som i slutändan ofta handlar om prisfrågor, säger Coors kommunikationschef Åsvor Brynnel till Folkbladet. Hon kan till viss del förstå det Städarnas vd Christoffer Sjögren säger i måndagens Folkbladet om att det inte går att städa till det låga pris som krävs för att vinna ett anbud, och säger att det finns en koppling mellan kvalitet och prisnivåer.


- Den pressade prisnivån är skälet till att vi inte har så många uppdrag när det gäller städning i offentlig förvaltning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063