23948sdkhjf

SITA sanerar Beckholmen

Återvinnings- och avfallshanteringsföretaget SITA har fått i uppgift att sanera den kraftigt förorenade jorden från Beckholmen i centrala Stockholm. Totalt 100 000 ton jord från den anrika varvsön på Djurgården saneras från miljögifter.


– Våra undersökningar visar att ungefär 50 procent av allt kvicksilver i Stockholms skärgård kommer från Beckholmen. Det har stor effekt på fiskar och andra levande organismer. Därtill kommer stora mängder arsenik, bly PAH (tjärämnen) och andra otrevliga ämnen. Vi räknar med att få bort 80-85 procent av utlakningseffekten från Beckholmen genom saneringen, säger Gunnar Haeger, Slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

– Vi är väldigt stolta att få vara med och genomföra denna prestigefyllda och kvalificerade sanering som är extra speciell i och med Beckholmens kulturella och historiska arv, säger Peter Heljesten, marknadsansvarig inom SITA Marksanering.

Beckholmen ligger inom Nationalstadsparken och är byggnadsminne av högsta klass belägen mitt i huvudstaden. På Beckholmen har det bedrivits varvsverksamhet sedan flera hundra år. Det är också denna långa historia av varvsverksamhet som gjort att marken är kraftigt förorenad giftiga ämnen som lakar ut i strömmen och därmed även förorenar Stockholms vatten.

Saneringen går till så att jordmassorna grävs upp och transporteras av byggentreprenören NCC via sjö- och landtransporter till Löt (SÖRAB) i Vallentuna norr om Stockholm, där SITA sanerar jorden. Först sorteras jorden så att förorenat material skiljs från rent. Det rena materialet kan återanvändas som konstruktionsmaterial eller i anläggningsarbeten och det förorenade materialet behandlas för att bli rent. Föroreningarna som genomgår behandling är tjära (PAH), metaller och olja.

– Vi tillämpar dels biologisk behandling, som innebär att mikroorganismer, bakterier och svampar, bryter ner kolvätena och dels jordtvätt. I svårare fall tillämpas deponering. Dessutom renas allt förorenat vatten från processen innan det släpps ut. Efter reningen återförs den rena jorden till Beckholmen igen, berättar Tommy Lundgren, avdelningschef och kemist på SITA.

– Vi valde att anlita SITA för att sanera jorden från Beckholmen eftersom vi har ett stort förtroende för dem efter tidigare samarbeten. Dessutom hade de ett konkurrenskraftigt erbjudande, säger Gunnar Haeger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063