23948sdkhjf

DO hotar stämma städbolag

Diskrimineringsombudsmannen har riktat krav mot två företag verksamma i städbranschen efter att två kvinnor fått sina provanställningar  avbrytna.  

Det framgår av ett pressmeddelande. 

 I det ena fallet handlar det om att kvinnan efter en vecka på jobbet ska ha behövt vabba, något som inte gillades av städbolaget som kort därefter avbröt provanställningen. Här menar DO att städbolaget brutit mot föräldraledighetslagen.

 I det andra fallet blev en anställd sjukskriven för graviditetsrelaterade besvär vilket DO nu menar skulle lett till att hennes provanställning avbröts. Enligt DO har städföretaget diskriminerat på grund av kön och enligt diskrimineringslagen.

Nu krävs städbolagen på ersättning. DO lyfter samtidigt fram att provanställda är en särskilt utsatt grupp och att myndigheten har för avsikt att driva fler ärenden där gravida eller vabbande provanställda diskrimineras eller missgynnas.

– Min uppfattning är att det enda sättet att få till en förändring på det här området är att kontinuerligt påminna om det lagskydd som finns, och att den som handlar i strid med lagen ska veta att det kan få konsekvenser, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius till tidningen.

Enligt tidningen Arbetet handlar det om ett städbolag verksamt i Småland och ett i Skåne och kravet på ersättning uppgår till 200 000 kronor vardera.

I de fall bolagen motsätter sig DO:s begäran väntas myndigheten  lämna in stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

– DO anser att vi i båda dessa fall kan visa på tydliga överträdelser av lagen, och att det finns skäl att ta dessa ärenden till domstol, säger Sofie Haggård Larsson, processförare på DO:s processenhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141