23948sdkhjf

Hemserviceföretaget vill få fler att klimatinvestera

Städarna investerar i samarbete med det östgötska jordbruksföretaget Kryger, där Städarnas grundare och koncernchef Tjoffe Sjögren också är delägare, i mellangrödor för att binda koldioxid i Sverige. Syftet är att minska halterna av klimatgaser i atmosfären.

Mellangrödorna odlas mellan lagret av skörd och sådd av andra grödor. Detta för att kultivera jorden och undvika att plöja den och därmed frigöra koldioxid.

– Vi tar hjälp av naturen och binder våra koldioxidutsläpp genom att plantera mellangrödor. Detta gör vi lokalt på Vikbolandet i ett område som omfattar 133 hektar mark. Lösningen kan låta banal, men tillvägagångssättet har existerat i miljontals år och heter fotosyntesen. Mellangrödorna omvandlar, suger ner och lagrar kol i jorden och eftersom jorden aldrig plöjs så stannar kolet i marken, säger Lukaz Berg, vd för Städarna i en kommentar.

– Vi vill också inspirera andra och gå i bräschen för positivt klimatarbete genom lokal investering, istället för certifiering utomlands. På så vis kan vi genom studiebesök på markerna kontrollera och följa upp genom att mäta värden i jorden över tid. Vi tycker att det är vårt ansvar att vara transparenta, säger Lukaz Berg vidare.

Städarna har fått hjälp av Linköpings Universitet med att beräkna utsläpp, och universitetet har enligt GHG-protokollet gjort en klimatberäkning för 2020. Transporter och inköp av städmedel för de största posterna av direkt klimatpåverkan och utsläpp, med 25 respektive 6 procent. För den indirekta påverkan står arbetspendling för den största delen, med 51 procent av företagets miljöpåverkan. Totalt beräknades Städarnas totala utsläpp till 689 ton CO2-ekvivalenter.

De gårdar i östergötland som arbetar med att binda kol med hjälp av mellangrödor är Flemminge Gård, Låsta Säteri och Marby på Vikbolandet, Degerhof Gård, Stora Bottna och Mem Säteri i Söderköping.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062