23948sdkhjf

”Pandemin har accelererat hybrida arbetssätt”

Så prioriterar 100 globala företag när det kommer tillfrågor om medarbetarna och kontorsmiljön, enligt en studie signerad ISS.

Kontorsmiljön och medarbetarengagemang står högt i kurs och pandemin har fört med sig att kontoren fått ett nytt syfte, menar ISS i en färsk global studie där 100 av IFM-företagets kunder i en rad olika branscher tillfrågats. En liknande studie gjordes även 2020.

Tillsammans har de medverkande företagen drygt 1 miljon anställda och att skapa medarbetarengagemang toppar listan över de globala företagens prioriteringar och nära två tredjedelar, 62 procent, gör nu investeringar i kontorsmiljön. Medarbetsfrågan har petat ned operativ effektivitet som listans topprioritering och därtill har frågor som miljömässig hållbarhet och att attrahera talanger klättrat som prioriterade frågor medan medarbetarproduktivitet och kostnadsbesparingar inte prioriteras lika högt 2022 som 2020.

– Makten på den globala arbetsmarknaden har förflyttats, medarbetarna har idag ett större inflytande. Pandemin har accelererat hybrida arbetssätt och medarbetarnas förväntningar på flexibilitet. Arbetsgivarnas ansvar handlar numera om att möta förväntningarna så att de tillgodoser produktivitetsbehov hos både medarbetare och företaget. Det är inte en fråga "om" folk är på kontoret; det är en fråga om "hur" de bäst ska trivas, driva innovation och samarbeta, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige i en kommentar.

Förändringar i kontorsmiljön och investeringar i kontorsmiljön handlar bland annat om anpassning till hybrida arbetsmönster och personliga preferenser, detta för att få medarbetarna att vilja komma till in kontoren och för att skapa en känsla av tillhörighet.

Undersökningen visar att 69 procent av de globala företagen antingen expanderar sin kontorsyta, gör om designen, behåller det som varit eller inte har bestämt sig. 31 procent svarar att de minskar kontorsytan men som samtidigt investerar mest i en uppgradering av kontoren.

– Trots skilda synsätt när det kommer till fastighetens funktion så är målet om medarbetarengagemang detsamma. Det finns ingen "one size fits all"-modell när det kommer till planering av morgondagens arbetsplats. Arbetsplatsen måste matcha varje enskilt företag och dess medarbetare. En sak är dock säker: profetiorna om kontorets död har varit mycket överdrivna. Det vi bevittnar nu är att arbetsplatserna får ett nytt syfte, avslutar Andreas Thorling.

Undersökningen genomfördes under mars och april 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078