23948sdkhjf

Himla ren företagsidé

Polisen Simon Häggström är en tongivande aktör i kampen mot prostitution och har svindlande 75 000 följare på Instagram. Den 13 april gjorde han vad han kallade ”ett av sina viktigaste inlägg”, där Simon Widén hyllas för att han hjälper kvinnor ut ur prostitution genom sitt städföretag HImlarent, där en tredjedel av de anställda har levt i utsatthet.

Simon Häggströms inlägg fick 8 761 gillamarkeringar. Fick du några reaktioner?
– Responsen blev enorm och redan det första dygnet hade jag fått minst 150 mejl. Jag har fortfarande inte kommit ikapp med alla nya förfrågningar.

Hur kom det sig att du började anställa personer som levt i utsatthet?
– Några vänner driver den ideella organisationen Talita. De hjälper prostituerade som vill sluta sälja sex, och kontaktade mig för sju, åtta år sedan för att höra om jag ville hjälpa till. Det känns jätteroligt att kunna hjälpa de här kvinnorna. För dem, och även andra som lever i utsatthet, kan det vara väldigt avgörande att få ett jobb.

Anledningen till att du startade Himlarent handlar också om empati, berätta.
– Mina föräldrar hjälpte en kvinna från Kazakstan ett tag, som hade ett utvisningshot hängande över sig. Hon försörjde sig på att städa svart och jag tänkte att om jag startade ett städbolag så skulle hon få ett riktigt jobb och kanske uppehållstillstånd. Och så blev det.

Har du mött några fördomar kring de anställdas bakgrund?
– Jag har aldrig fått några negativa kommentarer eller frågor, tvärtom, kunderna vill också hjälpa till. Och Talita skulle aldrig rekommendera någon som jag inte kan lita på, bara kvinnor som gått igenom deras rehabiliteringsprogram och passar för städjobb. 

För ett år sedan, mitt i pandemin, startade du också byggföretaget Jakobs stege. Hur kom det sig?
– Det var också tack vare en kvinna. Den andra tjejen som jag anställde för Himlarent slutade 2015 för att starta ett byggbolag med en kollega. Men de gled isär och hon frågade mig om vi skulle göra något tillsammans. Det är mitt företag men hon sköter allt utom pappersarbetet. Hon är en jätteduktig tjej med skinn på näsan och nu har vi sju anställda.

Det har ju gått ganska bra när du startat företag för att hjälpa andra. Blir det fler?
– Nej, nu räcker det. Jag fick tidigt lönsamhet i Himlarent, så att både jag och de anställda haft en okej lön. Trots att jag aldrig gjort reklam har vi vuxit med ungefär en anställd per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078